Pečená husa s jablky a švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 325 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená husa s jablky a švestkami
Celkový čas: | 325 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 300 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57483 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2000 g | Husa domácí |
500 g | Jablka |
2 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
1,5 polévková lžíce | Med včelí |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
200 g | Švestky sušené |
4,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 200,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 259,5mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,2mg |
Vitamín C | 27,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Husa domácí, Jablka, Kmín celý, Med včelí, Pomeranče, Sůl, Švestky sušené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená husa s jablky a švestkami postup přípravy receptu:
1 | Dobře očištěnou husu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ji jak zevnitř, tak zvenku čistou utěrkou. Hlavu s krkem a křídly odřežeme a odložíme je (např. na polévku). Jablka omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a oloupeme je. Omyjeme sušené švestky (bez pecek). Celou husu osolíme, posypeme kmínem, pepřem, vnitřek husy naplníme jablky i švestkami, husu zašijeme a stehna provázkem stáhneme k biskupu. |
2 | Husu dáme na pekáč, podlijeme ji vodou, zakryjeme víkem a v předehřáté troubě na 100°C pečeme minimálně 2 hodiny. Poté zvýšíme teplotu na 120°C a pečeme další 2 hodiny. Během pečení husu polejeme výpekem a otáčíme ji. Asi 30-35 minut před dopečením, sundáme z pekáče víko, husu potřeme medem, zvýšíme teplotu trouby na 180°C a pečeme ji do zlatohněda. |
3 | Upečenou husu vyjmeme, rozvážeme nohy, vypářeme nitě a husu naporcujeme. Z výpeku slijeme sádlo. V misce si rozmícháme dohladka Maizenu s několika lžícemi šťávy (výpeku), poté zamícháme do zbylého výpeku a krátce, 1 minutu povaříme. Šťávu dochutíme solí a pepřem. Omytý pomerenč osušíme a nakrájíme na plátky. |
4 | Porce husy na talířích polijeme šťávou, ozdobíme plátky pomerenče a servírujeme. |
Poznámka
K huse podáváme červené zelí, sterilované fazolové lusky a knedlíky podle chuti.