Dušená jehněčí plec s brambory, pórkem a mrkví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená jehněčí plec s brambory, pórkem a mrkví
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57492 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Poloměkké dušené maso | |
---|---|
650 g | Jehněčí plec |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
6 dl | Vývar zeleninový |
Dušené maso a zelenina | |
2 ks | Bobkový list |
750 g | Brambory |
4 plátek | Chléb konzumní |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Pórek |
1 polévková lžíce | Sůl |
4 dl | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 129,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 39g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,9mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jehněčí plec, Nové koření celé, Pepř černý celý, Bobkový list, Brambory, Kmín drcený, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vývar zeleninový, Chléb konzumní, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Pórek, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Pepř černý mletý nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená jehněčí plec s brambory, pórkem a mrkví postup přípravy receptu:
1 | Jehněčí maso z plecka důkladně odblaníme, promyjeme ho v horké vodě, poté pod tekoucí studenou vodou. Maso osušíme a nakrájíme na plátky, dáme je do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nové koření, celý pepř a pod pokličkou pomalu dusíme asi 25 minut. Poté poloměkké maso vyjmeme, osolíme a ochutíme čerstvě pomletým pepřem podle chuti. |
2 | Očistíme pórek, oloupeme mrkev a brambory, zeleninu omyjeme a pokrájíme na plátky. Pórek s mrkví dáme do mísy a promícháme. Zvlášť plátky brambor v míse osolíme, posypeme drceným kmínem a promícháme. Zapékací mísu vytřeme 2-3 lžícemi másla. Postupně do ní budeme vrstvit zeleninu (brambory + mrkev s pórkem) a maso. Zakončíme poslední vrstvou brambor. Mezi vrstvy k masu přidáme po 1 bobkovém listu. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme poklicí a mísu dáme do trouby. Dusíme a zároveň pečeme v předehřáté troubě na 160°C-170°C přibližně 40-45 minut. Takto připravené maso se zeleninou podáváme s čerstvým chlebem. |