Vařené vepřové s hrachovou kaší - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařené vepřové s hrachovou kaší
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57496 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 krajíc | Chléb pšeničný (bílý) |
Na polití kaše | |
---|---|
4 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
Kaše | |
1 ks | Cibule |
600 g | Hrách loupaný |
1,5 kávová lžička | Majoránka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
Vařené maso | |
300 g | Celer bulvový |
200 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel kořen |
200 g | Pórek |
2 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Tymián čerstvý |
300 g | Vepřová krkovička |
300 g | Vepřový bok |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 88,8mg |
Draslík | 445,9mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,4mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb pšeničný (bílý), Sádlo škvařené, Cibule, Majoránka, Sůl, Voda pitná, Celer bulvový, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Vepřový bok, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Vepřová krkovička mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařené vepřové s hrachovou kaší postup přípravy receptu:
1 | Žlutý loupaný hrách dobře omyjeme, dáme do hrnce s 1,2 litrem vody a necháme ho namočený 2-3 hodiny. Poté ho dáme vařit, do vody přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, které necháme jednu hnědou slupku a majoránku. |
2 | Hrách přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 1,5-2 hodiny doměkka, hrách musí být úplně rozvařený. Vepřovou krkovici bez kostí a prorostlý bůček omyjeme a vložíme do hrnce s 1,5 litrem vody. Očistíme pórek, oloupeme mrkev s celerem a petrželí. Zeleninu omyjeme, pokrájíme na několik kousků a přidáme k masu. Ještě dáme do vody k masu tymián, sůl a pepř, vodu přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a maso pod poklicí vaříme doměkka přibližně 1,5 hodiny. Uvařenou měkkou zeleninu vyjmeme z vývaru po 40 minutách a odložíme ji do mísy. |
3 | Z uvařené hrachové kaše vyjmeme cibuli a kaši dochutíme solí. Uvařené maso pokrájíme na porce. |
4 | Na talíře rozdělíme hrachovou kaši, přiložíme k ní kousky vepřového masa, uvařenou zeleninu, kaši polijeme rozpuštěným vyškvařeným sádlem a podáváme s čerstvým bílým chlebem. |