Telecí závitky s žampionovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí závitky s žampionovou náplní
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 95 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 57539 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Závitky | |
---|---|
3 dl | Hovězí vývar základní |
100 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce | Pečivo pšeničné jemné máslové |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Sůl |
600 g | Telecí kýta |
250 g | Žampiony čerstvé |
Omáčka | |
1,5 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 215,8mg |
Draslík | 803,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí vývar základní, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Sůl, Telecí kýta, Žampiony čerstvé, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pečivo pšeničné jemné máslové, Petržel kudrnka, Maizena - kukuřičný škrob, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí závitky s žampionovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Telecí kýtu odblaníme, omyjeme, osušíme a přes vlákno rozkrájíme na 4 plátky o síle cca 1,5 cm. Maso zlehka naklepeme, posypeme solí a čerstvě pomletým pepřem. |
2 | Očištěné, omyté a osušené žampiony pokrájíme na plátky. Petrželku omyjeme o drobně pokrájíme. v pánvi si rozpustíme máslo, na něm podusíme žampióny, osolíme je a posypeme bílým pepřem a vydusíme je z vlastní šťávy. Poté k nim přimícháme petrželku. Lžící pokládáme žampiónovou náplň na střed plátků masa, těsně je zavineme do závitků, převážeme nití, aby ani z bočních okrajů nic nevypadlo. |
3 | V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zprudka opečeme závitky z každé strany do zlatova. Zalijeme je hovězím vývarem, zakryjeme a dusíme pod pokličkou při mírné teplotě asi 60 - 80 minut. |
4 | Hotové závitky vyjmeme, odstraníme opatrně nitě a odložíme do teplé mísy. Do zbylého výpeku přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali do hladka Maizenu. Pomalu, za stálého míchání povaříme cca minutu, dochutíme solí. Závitky na talířích přelijeme smetanovou šťávou a hned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.