Jahodový mražený dezert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodový mražený dezert
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 57549 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
170 g | Cukr krupice |
700 g | Jahody zahradní |
5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 dl | Voda pitná |
Vaření v páře | |
---|---|
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 507,7mg |
Draslík | 301,3mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 102,9mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jahody zahradní, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jahodový mražený dezert postup přípravy receptu:
1 | Omyté jahody necháme okapat. Dvě třetiny jahod rozmačkáme vidličkou, zbylou třetinu odložíme na ozdobu. Do rendlíku vlijeme 1 dl vody s cukrem. Sirup necháme vychladnout, mezitím vyšleháme 4 žloutky do pěny a smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. |
2 | Rendlík se sirupem posadíme do hrnce s litrem vařící vody. Do sirupu vložíme vyšlehané žloutky a pošleháme nad parou, než žloutková pěna zhoustne. Poté rendlík sejmeme z hrnce, šleháme až do vychlednutí. Do krému zamícháme rozmačkané jahody, zapracujeme tuhou šlehačku a naplníme vhodných formiček. Poté vložíme do mrazničky a krém necháme zamrazit (2 - 3 hodiny). |
3 | Formičky před podáváním namočíme do misky s horkou vodou (jen na pár sekund), aby se krém uvolnil. Poté vyklopíme na talířky, ozdobíme čerstvými jahodami a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.