Zapečené těstoviny s bramborami a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené těstoviny s bramborami a sýrem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 57561 |
Ingredience
Postup | |
---|---|
450 g | Brambory |
2 ks | Cibule |
250 g | Mozzarella |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
400 g | Špagety, Makarony |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Parmezán |
60 g | Vepřová krkovička pečená |
1,5 l | Voda pitná |
Servírování | |
200 g | Chléb konzumní |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 64,2mg |
Draslík | 539,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Špagety, Makarony, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mozzarella, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vepřová krkovička pečená, Chléb konzumní, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečené těstoviny s bramborami a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Postup: do pečicího hrnce, hlubšího pekáče nebo pečicí mísy nalijeme vypečenou šťávu z pečené vepřové krkovice a nádobou zakroužíme tak, aby se tuk dostal na celou plochu vniřních stěn. Ve vroucí osolené vodě uvaříme kratší makaróny (delší těstoviny před vařením nalámeme). Vařené těstoviny scedíme, necháme okapat a do okapaných těstovin vmícháme lžíci olivového oleje. Sýr Mozzarellu pokrájíme nadrobno případně nastrouháme. Cibuli rozkrájíme na kolečka, oloupané brambory na silněší plátky. Do pečicí nádoby (omaštěné masovu šťávou) vrstvíme připravené suroviny tak, že začneme vstvou brambor, pokračujeme vrstvou cibule, vařených a okapaných tětovin, skončíme vrstvou sýra. Každou vrstvu osolíme a opepříme. Vrchní vrstvu sýra ještě přelijeme smetanou na šlehání a pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně po dobu 25 minut. Po upečení pokrm ještě posypeme strouhaným sýrem a necháme několik minut zapéct pod grilem, aby se nastrouhaný sýr roztavil. |
2 | Servírování: těstovinový nákyp s bramborami a sýrem servírujeme horký, buď jako chuťovku s krajíčky chleba s máslem, nebo jako přílohu k různě upravenému masu. |
Poznámka
Tip: Pro pikantnější chuť můžeme použít místo obyčejné Mozzarely Mozzarellu uzenou - Affumicatu, případně švýcarský sýr Gruére.