Studená voskresenská nakládaná hovězí pečeně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Studená voskresenská nakládaná hovězí pečeně
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57598 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
6 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 kg | Hovězí roštěnka níz. peč. |
200 ml | Hovězí vývar základní |
1 kávová lžička | Hřebíček |
1 kávová lžička | Jalovec |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
3 kávová lžička | Koriandr mletý |
2 kávová lžička | Máta |
1 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Nové koření celé |
1 l | Ocet vinný |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
500 g | Povidla švestková |
200 g | Slanina vepřová |
4 polévková lžíce | Sůl |
200 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 128,0mg |
Draslík | 811,3mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Hřebíček, Kopr čerstvý, Koriandr mletý, Máta, Nové koření celé, Ocet vinný, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí roštěnka níz. peč., Jalovec, Mrkev kořen, Povidla švestková, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Studená voskresenská nakládaná hovězí pečeně postup přípravy receptu:
1 | Hovězí roštěnec zbavíme blan, posypeme solí, vložíme do velké porcelánové mísy a postavíme na několik hodin do chladu. |
2 | Zatím svaříme ocet se 2 bobkovými listy, 10 hřebíčky, 10 jalovčinkami, 10 zrnky nového koření, 5 zrnky pepře a 2 lžičkami soli. Nálev necháme vychladnout a zalijeme jím na několik dní maso, které v nálevu 2x denně obracíme. |
3 | Dále připravíme švestkovou omáčku. Půl kg švestkových povidel vložíme do kastrolu, podlijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni je necháme rozvařit. Do tohoto základu přidáme 6 prolisovaných stroužků česneku, 2 lžíce sekaného kopru, 3 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky sladké papriky a 2 lžičky utřené sušené máty, osolíme a ještě 5 minut povaříme. Omáčku dáme vychladnout a hned podáváme. Uchovat ji můžeme v chladničce ve sklenici, zalitou lžící oleje. |
4 | Naložené maso vyjmeme z nálevu, osušíme a vložíme do kastrolu na rozškvařenou slaninu, maso opečeme ze všech stran, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, 1 bobkový list a 5 zrnek pepře, necháme zasmahnout, podlijeme osoleným horkým hovězím vývarem a přikryté dusíme doměkka, tedy asi 80-90 minut. Maso pak přendáme na mísu, necháme vychladnout, ostrým nožem naporcujeme a přelijeme propasírovanou šťávou z pečeně. |
5 | Podáváme se studenou švestkovou omáčkou. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k marinování a vychladnutí pokrmu.