Lobio – fazole po gruzínsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lobio – fazole po gruzínsku
Lobio – fazole po gruzínsku
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57607 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
4 ks | Cibule |
500 g | Fazole |
0,5 kávová lžička | Hřebíček |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
0,5 kávová lžička | Koriandr čerstvý |
100 ml | Ocet vinný |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 polévková lžíce | Pórek |
5 ks | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 302,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,8mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Cibule, Hřebíček, Kopr čerstvý, Koriandr čerstvý, Ocet vinný, Olej rostlinný, Paprika mletá sladká, Rajčata, Skořice mletá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Fazole, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lobio – fazole po gruzínsku postup přípravy receptu:
1 | Fazole přes noc namočíme a pak je uvaříme doměkka a scedíme. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidáme uvařené fazole, osolíme je a mírně opečeme. Vinný ocet svaříme s nasekanou bazalkou. |
2 | Fazole s cibulí přeložíme do porcelánové mísy, zalijeme vychladlým vinným octem, přidáme tlučený koriandr a hřebíček, mletou skořici s paprikou, sekanou petrželku, celerovou nať a kopr, na kolečka nakrájený pórek a nakonec oloupaná rozmačkaná rajčata. |
3 | Vše důkladně zamícháme, podle chuti přisolíme a dáme alespoň na 3 hodiny do chladu rozležet. |
4 | Podáváme jako přílohu k pečenému skopovému nebo vepřovému masu, nebo samostatně s pečivem. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k namočení fazolí a „odležení“ hotového pokrmu. Místo rajčat můžeme použít: 50 g mletých jader vlašských ořechů a 3 prolisované stroužky česneku, nebo 100 g jemně nastrouhaného celeru, nebo 200 g brynzy a 100 ml zakysané smetany.