Staroruská ucha kalja z candáta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staroruská ucha kalja z candáta
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57632 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
4 ks | Brambory |
1,5 kg | Candát obecný |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Estragon |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
2 ks | Okurky nakládané |
10 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
1 špetka | Šafrán |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 8,0mg |
Draslík | 579,3mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Cibule, Citronová šťáva, Estragon, Kopr čerstvý, Okurky nakládané, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Candát obecný, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pórek, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staroruská ucha kalja z candáta postup přípravy receptu:
1 | Velkého candáta zbavíme šupin, hlavy a ploutví, vykucháme a nakrájíme na díly. |
2 | Hlavu, ploutve a jedlé vnitřnosti ve větším hrnci zalijeme vařící vodou, přidáme čtvrcené neoloupané cibule, čtvrtky oloupaných brambor, nakrájenou mrkev a petržel, osolíme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Potom sejmeme z ohně, sebereme pěnu, vývar přecedíme a znovu uvedeme do varu. |
3 | Mezitím na malé kostičky nakrájíme větší nakládané okurky a v pánvi na 2 lžících másla po obou stranách opečeme osolené díly ryby. |
4 | Opečenou rybu a nakrájené okurky vložíme do vývaru, výpek na pánvi zasypeme 2 lžícemi mouky, krátce zasmažíme, jíšku rozšleháme s trochou horkého vývaru a vlijeme do polévky. |
5 | Přilijeme okurkový nálev, okořeníme celým pepřem a bobkovým listem a vaříme asi 15 minut. Na posledních 5 minut vaření přidáme na kolečka nakrájený pórek. Pak polévku stáhneme z ohně, pokapeme citronovou šťávou, vhodíme nasekaný estragon, špetku šafránu, podle chuti přisolíme, zakryjeme poklicí a necháme ještě 10 minut ustát. |
6 | Polévku podáváme posypanou sekaným koprem. |