Studený litevský boršč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Studený litevský boršč
Studený litevský boršč
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57647 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
600 g | Brambory vařené |
300 g | Červená řepa |
150 g | Cibulka jarní |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
0,5 l | Mléko kefírové |
1 ks | Okurka salátová |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 126,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory vařené, Červená řepa, Cibulka jarní, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Okurka salátová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko kefírové, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Studený litevský boršč postup přípravy receptu:
1 | Mladou červenou řepu opereme i s listy, očistíme, hlízy oloupeme, zalijeme vodou, osolíme a přibližně 30 minut povaříme. V půli varu přidáme do hrnce i řepný chrást. Uvařenou řepu necháme odkapat na cedníku, poté ji nadrobno rozkrájíme, listy posekáme a řepný odvar dáme vychladit. |
2 | Mezitím uvaříme vejce natvrdo, na nudličky rozkrájíme salátovou okurku a na kolečka malou cibulku i s natí. |
3 | Do polévkové mísy vložíme pokrájenou řepu se sekaným chrástem, přidáme okurku, nasekaná vejce, cibulku, šlehačku a trochu cukru. Vše zalijeme vychlazeným kefírem, studeným odvarem z červené řepy a dobře promícháme. |
4 | Podáváme hojně posypané sekaným koprem s horkými vařenými bramborami. |
Poznámka
Servírujeme teplé.