Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu
Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57668 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 ks | Brambory |
0,5 ks | Celer bulvový |
2 kg | Chléb celozrnný žitný |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
15 g | Droždí |
20 ks | Fazolové lusky |
500 g | Hovězí maso přední |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
5 l | Voda pitná |
6 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
1 špetka | Zázvor mletý |
0,3 ks | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 89g |
---|---|
Cholesterol | 27,5mg |
Draslík | 766,2mg |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,5mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Chléb celozrnný žitný, Cibule, Citrony, Cukr krupice, Droždí, Hovězí maso přední, Kmín celý, Kopr čerstvý, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zázvor mletý, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazolové lusky, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu postup přípravy receptu:
1 | Předem musíme připravit chlebový kvas. Nejde o pekařský kvásek, ale o tekutinu, která se v Rusku, Moldavii a na Ukrajině používá jako nápoj i k přípravě pokrmů. |
2 | 2 kg tmavého žitného chleba nakrájíme na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme 3 litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu zamícháme lžičku cukru, 15 g droždí a tekutinu dáme na 3 hodiny do tepla vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a necháme vychladit. Pro realizaci receptu na čorbu je třeba 0,5 litru kvasu, vyrobit tak malé množství je však nehospodárné, zbytek však můžeme (různě ochucený) využít jako studený nápoj. |
3 | Přední hovězí maso rozkrájíme na kostky a dáme vařit do 2 litrů osolené vody. Když je poloměkké, přidáme nakrouhané hlávkové zelí, pokrájené brambory s rajčaty, překrájené mladé fazolové lusky, nasekanou cibuli a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Maso změkne, poté k němu přilijeme půl litru převařeného kvasu, ochutíme sladkou paprikou, sekanou petrželkou a koprem. Na 15 - 20 minut poté polévku odstavíme do tepla, aby se dobře rozležela. |
4 | Hotovou čorbu na talíři dochutíme plátkem citronu a lžící zakysané smetany. |
Poznámka
Servírujeme teplé. V době na přípravu není započítán čas, potřebný k výrobě kvasu.