Recept

Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 150 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (18%)
ID receptu: 57668
Kategorie: Zahuštěné polévky

Ingredience

2 ks Brambory
0,5 ks Celer bulvový
2 kg Chléb celozrnný žitný
1 ks Cibule
1 ks Citrony
1 kávová lžička Cukr krupice
15 g Droždí
20 ks Fazolové lusky
500 g Hovězí maso přední
0,5 kávová lžička Kmín celý
2 polévková lžíce Kopr čerstvý
1 ks Mrkev kořen
1 kávová lžička Paprika mletá sladká
1 ks Petržel kořen
2 polévková lžíce Petržel - nať
2 ks Rajčata
1 kávová lžička Sůl
5 l Voda pitná
6 polévková lžíce Zakysaná smetana
1 špetka Zázvor mletý
0,3 ks Zelí hlávkové bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 546 kcal
Kilojoule 2 283kJ
25% Sacharidy 90 g
51% Tuky 38 g
65% Sodík 1 g
45% Bílkoviny 25 g

Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu postup přípravy receptu:

1

Předem musíme připravit chlebový kvas. Nejde o pekařský kvásek, ale o tekutinu, která se v Rusku, Moldavii a na Ukrajině používá jako nápoj i k přípravě pokrmů.

2

2 kg tmavého žitného chleba nakrájíme na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme 3 litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu zamícháme lžičku cukru, 15 g droždí a tekutinu dáme na 3 hodiny do tepla vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a necháme vychladit. Pro realizaci receptu na čorbu je třeba 0,5 litru kvasu, vyrobit tak malé množství je však nehospodárné, zbytek však můžeme (různě ochucený) využít jako studený nápoj.

3

Přední hovězí maso rozkrájíme na kostky a dáme vařit do 2 litrů osolené vody. Když je poloměkké, přidáme nakrouhané hlávkové zelí, pokrájené brambory s rajčaty, překrájené mladé fazolové lusky, nasekanou cibuli a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Maso změkne, poté k němu přilijeme půl litru převařeného kvasu, ochutíme sladkou paprikou, sekanou petrželkou a koprem. Na 15 - 20 minut poté polévku odstavíme do tepla, aby se dobře rozležela.

4

Hotovou čorbu na talíři dochutíme plátkem citronu a lžící zakysané smetany.

Poznámka

Servírujeme teplé. V době na přípravu není započítán čas, potřebný k výrobě kvasu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept