Charčo, gruzínská hovězí polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Charčo, gruzínská hovězí polévka
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57673 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
1 kávová lžička | Celer - nať |
5 stroužek | Česnek |
4 ks | Cibule |
600 g | Hovězí maso přední |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
0,5 kávová lžička | Koriandr čerstvý |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
4 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Povidla švestková |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
5 polévková lžíce | Rýže loupaná |
1 špetka | Šafrán |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 62,0mg |
Draslík | 675,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Hovězí maso přední, Kopr čerstvý, Koriandr čerstvý, Olej rostlinný, Ořechy vlašské, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Rýže loupaná, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Povidla švestková, Protlak rajčatový, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Charčo, gruzínská hovězí polévka postup přípravy receptu:
1 | Hovězí maso nakrájíme na větší kousky a dáme vařit do 2,5 l osolené vody. Povaříme přibližně 90 minut, poté měkké maso vyndáme na talíř a vývar znovu uvedeme do varu. |
2 | Mezitím propereme rýži, nahrubo strouháme petržel, nastrouháme jádra vlašských ořechů. Dále v pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, zasmažíme a rozmícháme s trochou horkého vývaru. |
3 | Do vařícího bujónu vložíme rýži, po 10 minutách vaření přidáme strouhanou petržel, mletý koriandr, bobkový list, tlučený pepř a rozmíchanou cibulovou jíšku. Za 5 minut poté přidáme nastrouhaná jádra vlašských ořechů, po dalších pěti minutách vaření vložíme rozkrájené maso, lžíci švestkové marmelády, lžíci rajského protlaku, sekanou petrželku, sladkou papriku, špetku šafránu a povaříme ještě 5 minut. |
4 | Poté polévku odstavíme z plotny, přidáme prolisovaný česnek a sekanou celerovou nať, přikryjeme, necháme 10 minut odstát. |
5 | Polévku podáváme posypanou nasekaným koprem v jednotlivých talířích. |
Poznámka
Servírujeme teplé.