Čichirtma, gruzínská polévka ze skopového masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čichirtma, gruzínská polévka ze skopového masa
Čichirtma, gruzínská polévka ze skopového masa
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57674 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
4 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
0,5 kávová lžička | Koriandr mletý |
1 polévková lžíce | Libeček |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Máta |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 špetka | Šafrán |
700 g | Skopová plec |
1 špetka | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 254,8mg |
Draslík | 507,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,4mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Citrony, Kopr čerstvý, Koriandr mletý, Máta, Pepř černý celý, Petržel kořen, Skořice mletá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Libeček, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Petržel - nať, Šafrán, Skopová plec mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čichirtma, gruzínská polévka ze skopového masa postup přípravy receptu:
1 | Skopovou plec rozkrájíme na menší kousky a vaříme ve dvou litrech vody 1,5 - 2 hodiny, přibližně po hodině vaření přidáme k masu rozčtvrcený celer a jednu petržel. Téměř měkké maso vyndáme, na pánvi rozpustíme máslo, na něm necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli a kousky masa rychle opečeme. Vývar scedíme, vložíme do něj opečené kousky masa bez cibulky, osolíme, přidáme celý pepř a maso dál vaříme. |
2 | Mezitím připravíme zátřepku: ve 100 ml vychlazeného vývaru rozšleháme lžíci mouky, přidáme opečenou cibulku, na níž jsme opékali maso a dobře zamícháme. V jiném hrnečku ušleháme žloutky s teplým vývarem a šťávou z jednoho citronu, nasekáme kopr, celerovou nať, petrželku, mátu i libeček. |
3 | Jakmile je maso měkké, vyndáme ho na talíř a do bujónu vlijeme zátřepku, důkladně zamícháme a necháme ještě 5 - 7 minut povařit. Poté polévku odstavíme z plotny, přidáme rozšlehaný žloutek, maso i nasekané zelené natě, špetku skořice, špetku šafránu, mletý koriandr, vše důkladně zamícháme, postavíme na mírný oheň a polévku ještě prohřejeme. |
4 | Čichirtmu podáváme s bílým pečivem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.