Okroška, studená ruská polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Okroška, studená ruská polévka
Okroška, studená ruská polévka
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57688 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
6 ks | Brambory vařené |
3 ks | Brukev řepka |
3 polévková lžíce | Celer - nať |
2 kg | Chléb celozrnný žitný |
3 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
15 g | Droždí |
450 g | Drůbeží maso vařené |
1 polévková lžíce | Estragon |
2 polévková lžíce | Hořčice |
450 g | Hovězí maso vařené |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
3 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
3 ks | Mrkev kořen |
2 ks | Okurka salátová |
3 ks | Okurky nakládané |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
1 špetka | Zázvor mletý |
250 ml | Smetana zakysaná 15% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 97g |
---|---|
Cholesterol | 183,8mg |
Draslík | 771,1mg |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory vařené, Chléb celozrnný žitný, Cibule, Cukr krupice, Droždí, Estragon, Kmín celý, Kopr čerstvý, Okurka salátová, Okurky nakládané, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brukev řepka, Celer - nať, Drůbeží maso vařené, Hořčice, Hovězí maso vařené, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana zakysaná 15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Okroška, studená ruská polévka postup přípravy receptu:
1 | Okroška je studená polévka, jejímž základem je chlebový kvas, vařené nebo pečené maso a zelenina. Pro její přípravu můžeme využít různých masových zbytků. |
2 | Nejprve připravíme chlebový kvas: nakrájíme 2 kg tmavého žitného chleba na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme třemi litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu vmícháme lžičku cukru, 15 g droždí a necháme 3 hodiny v teple vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a dáme vychladit. Dále v malém množství vody uvaříme brukev, mrkev a vejce natvrdo, necháme vychladnout. |
3 | Vařené maso, brukev, mrkev, menší salátovou okurku, nakládanou okurku i vařené brambory rozkrájíme na malé kostičky, cibuli s cibulovou natí nadrobno posekáme, vše promícháme v míse. Potom smícháme 150 ml okurkového nálevu s mletým pepřem, hořčicí, nasekanými natěmi petrželky, celeru, kopru i estragonu a vlijeme na nakrájenou zeleninu i maso. Vše důkladně promícháme, necháme půl hodiny uležet. |
4 | Potom přilijeme litr chlebového kvasu, osolíme a přimícháme rozsekaná vařená vejce. |
5 | Okrošku podáváme se lžící zakysané smetany. |
Poznámka
Servírujeme studené. V době určené na přípravu není započítán čas, potřebný k přípravě kvasu a k vychladnutí zeleniny. Místo chlebového kvasu můžeme použít drůbeží vývar, ve kterém jsme rozvařili opečené chlebové kůrky.