Recept

Okroška, studená ruská polévka

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (18%)
ID receptu: 57688
Kategorie: Zahuštěné polévky

Ingredience

6 ks Brambory vařené
3 ks Brukev řepka
3 polévková lžíce Celer - nať
2 kg Chléb celozrnný žitný
3 ks Cibule
1 kávová lžička Cukr krupice
15 g Droždí
450 g Drůbeží maso vařené
1 polévková lžíce Estragon
2 polévková lžíce Hořčice
450 g Hovězí maso vařené
0,5 kávová lžička Kmín celý
3 polévková lžíce Kopr čerstvý
3 ks Mrkev kořen
2 ks Okurka salátová
3 ks Okurky nakládané
1 kávová lžička Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Petržel - nať
1 polévková lžíce Sůl
6 ks Vejce slepičí
3 l Voda pitná
1 špetka Zázvor mletý
250 ml Smetana zakysaná 15%

Nutriční hodnoty jedné porce

36% Kalorie 708 kcal
Kilojoule 2 963kJ
28% Sacharidy 102 g
136% Tuky 102 g
130% Sodík 3 g
69% Bílkoviny 39 g

Okroška, studená ruská polévka postup přípravy receptu:

1

Okroška je studená polévka, jejímž základem je chlebový kvas, vařené nebo pečené maso a zelenina. Pro její přípravu můžeme využít různých masových zbytků.

2

Nejprve připravíme chlebový kvas: nakrájíme 2 kg tmavého žitného chleba na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme třemi litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu vmícháme lžičku cukru, 15 g droždí a necháme 3 hodiny v teple vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a dáme vychladit. Dále v malém množství vody uvaříme brukev, mrkev a vejce natvrdo, necháme vychladnout.

3

Vařené maso, brukev, mrkev, menší salátovou okurku, nakládanou okurku i vařené brambory rozkrájíme na malé kostičky, cibuli s cibulovou natí nadrobno posekáme, vše promícháme v míse. Potom smícháme 150 ml okurkového nálevu s mletým pepřem, hořčicí, nasekanými natěmi petrželky, celeru, kopru i estragonu a vlijeme na nakrájenou zeleninu i maso. Vše důkladně promícháme, necháme půl hodiny uležet.

4

Potom přilijeme litr chlebového kvasu, osolíme a přimícháme rozsekaná vařená vejce.

5

Okrošku podáváme se lžící zakysané smetany.

Poznámka

Servírujeme studené. V době určené na přípravu není započítán čas, potřebný k přípravě kvasu a k vychladnutí zeleniny. Místo chlebového kvasu můžeme použít drůbeží vývar, ve kterém jsme rozvařili opečené chlebové kůrky.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept