Zapečený květák v ostré omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečený květák v ostré omáčce
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57725 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
600 g | Květák |
1 špetka | Sůl |
Na omáčku | |
---|---|
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kari koření |
80 g | Máslo čerstvé |
4 dl | Mléko polotučné |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
70 g | Sýr Parmezán |
4 ks | Vejce slepičí |
Na vymazání mísy | |
60 g | Máslo čerstvé |
50 g | Strouhanka |
Na dohotovení | |
70 g | Máslo čerstvé |
70 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 322,0mg |
Draslík | 609,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 74,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Sůl, Cibule, Kari koření, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Strouhanka, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečený květák v ostré omáčce postup přípravy receptu:
1 | Důkladně očištěný a omytý květák rozdělíme na jednotlivé růžičky. Vložíme do vroucí, mírně osolené vody a uvaříme do měkka, scedíme, necháme okapat. |
2 | V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm oloupanou, na malé kousky pokrájenou cibuli do měkka. Přisypeme mouku, kari koření, vlijeme mléko, za stálého míchání uvaříme hustou omáčku. Necháme mírně vychladnout, dochutíme špetkou soli, pepřem, rozklepneme vejce, nakonec vmícháme jemně nastrouhaný sýr. Vše důkladně promícháme. |
3 | Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naskládáme připravený květák. Na povrch rozlijeme teplou omáčku, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Na sýr poskládáme na tenké plátky rozkrájené máslo. |
4 | Vložíme do nahřáté trouby a pečeme při 180 stupních cca 20 - 25 minut. Po upečení necháme jídlo 5 až 10 minut odpočinout, poté ho rozdělíme na porce, poklademe je na jednotlivé talíře a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo.