Recept

Švédský dort s mandlovým krémem

  • Švédsko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 57739

Ingredience

Těsto
50 g Cukr moučkový
1 ks Cukr vanilka
140 g Mouka pšeničná hladká T 650
120 g Máslo čerstvé
1 ks Vaječný žloutek slepičí
Krém
80 g Cukr krupice
150 g Mandle
80 g Máslo čerstvé
2 ks Vejce slepičí
4 dl Voda pitná
Na vytření formy a pokapání těsta
3 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Rum

Nutriční hodnoty jedné porce

38% Kalorie 742 kcal
Kilojoule 3 105kJ
16% Sacharidy 58 g
70% Tuky 53 g
2% Sodík 39 mg
24% Bílkoviny 14 g

Švédský dort s mandlovým krémem postup přípravy receptu:

1

Příprava těsta: do mísy nakrájíme 120 g změklého másla, přidáme moučkový i vanilkový cukr, žloutek, vše vyšleháme do pěny. Postupně budeme přisypávat hladkou mouku a vypracujeme vláčné, hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce.

2

Příprava krému: v rendlíku přivedeme k varu 3 - 4 dl vody. Vsypeme do ní mandle a povaříme necelou minutu. Mandle poté scedíme a hned oloupeme, následně je dvakrát až třikrát jemně přemeleme v mlýnku na mák.

3

Změklé máslo nakrájíme na kousky do mísy, s pískovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme celé vejce, pomleté mandle a krém znovu šleháme, až je nadýchaný.

4

Dortovou otevíratelnou formu vytřeme nahrubo máslem. Těsto na vyválíme do kulatáho tvaru tak, aby bylo o 4 cm větší než dortová forma. Na dno položíme plát těsta, okraje zlehka přitiskneme k okraji formy, což vytvoří lem. Těsto pokapeme rumem a vyplníme krémem. Dort dáme do předehřáté trouby na 160 - 170°C, pečeme do zlatova přibližně 30 minut.

5

Upečený dort necháme vychladnout, poté formu otevřeme, dort nakrájíme na porce a podáváme.

Poznámka

Vychladlý dort před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou a čerstvým lesním ovocem podle chuti (např. lesní jahody, maliny, borůvky).

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept