Zapečená vejce na plzeňský způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečená vejce na plzeňský způsob
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57768 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
50 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Vegeta |
10 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Na omáčku | |
---|---|
150 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
10 g | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Parmezán |
12 krajíc | Veka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 531,7mg |
Draslík | 185,3mg |
Vláknina | 410,8mg |
Vitamín A | 738,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,2mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vejce slepičí, Voda pitná, Pažitka, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Vegeta, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Veka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečená vejce na plzeňský způsob postup přípravy receptu:
1 | Do kastrůlku s vroucí vodou opatrně klademe vejce, povaříme 10 minut natvrdo. Scedíme je, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Kolečka rozložíme na pracovní desku, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme Vegetou a necháme chvilku odležet. |
2 | Máslo (80 g) rozehřejeme v pánvi, osmahneme na něm mouku do světlé jíšky, přilijeme smetanu a za stálého míchání povaříme na hladkou omáčku. Ochutíme solí, pepřem, vmícháme nasekanou pažitku a stáhneme z ohně. |
3 | Veku, nakrájenou na tenké krajíce, potřeme zbylým máslem a naskládáme do zapékací mísy. Na veku naskládáme připravená vejce, přelijeme omáčkou, povrch zasypeme nasekanou petrželovou natí a jemně nastrouhaným sýrem. |
4 | Vložíme do nahřáté trouby a při 180 stupních pečeme 15 minut. Po upečení rozkrájíme na úhledné porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako teplý předkrm se zeleninovým salátem.