Voňavé cukroví se zázvorem a mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 48 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Voňavé cukroví se zázvorem a mandlemi
Celkový čas: | 48 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 13 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57795 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
2 kávová lžička | Hřebíček mletý |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
200 g | Mandle |
220 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Sirup javorový |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
4 dl | Voda pitná |
1 polévková lžíce | Zázvor mletý |
Na vál | |
---|---|
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 44,0mg |
Draslík | 352,5mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 9,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hřebíček mletý, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Sirup javorový, Skořice mletá, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Voňavé cukroví se zázvorem a mandlemi postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku přivedeme k varu 3-4 dl vody, do ní nasypeme 200 g mandlí, necháme je přejít varem, scedíme a oloupeme. Mandle nakrájíme na tenké nudličky. |
2 | Do mísy pokrájíme na kousky změklé máslo, které utřeme do pěny. Za stálého míchání přilijeme javorový sirup (1 dl), 1 lžíci mletého zázvoru, 1 lžíci mleté skořice, 2 lžičky mletého hřebíčku. Poté přidáme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a mandle. Těsto promícháme, dáme na pomoučený vál a důkladně rukama vypracujeme, až je hladké a vláčné. Utvoříme z něj váleček a dáme do chladničky na 1 hodinu odpočinout. |
3 | Poté těsto rozválíme na plát silný asi 3-4 mm. Formičkami vykrojíme různá kolečka, srdíčka, květy, hvězdičky apod. Vykrojené cukroví poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Dáme je péct do předehřáté trouby na 170-190 °C. Upečeme je do zlatohněda, pečeme přibližně 10-12 minut. |
4 | Vychladlé cukroví dáme na mísu a podáváme. |
Poznámka
Cukroví je trvanlivé, můžeme ho odložit do papírové krabice, kde se uleží a změkne. Takto uskladněné vydrží i 2 týdny, podáváme je podle příležitosti.