Ruské pirožky z kynutého těsta s drůbeží nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ruské pirožky z kynutého těsta s drůbeží nádivkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57807 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
3 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
500 g | Drůbeží maso vařené |
200 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
750 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Muškátový květ |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 ks | Vejce slepičí |
75 ml | Voda pitná |
100 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 148g |
---|---|
Cholesterol | 484,1mg |
Draslík | 864,2mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 393,1mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 58,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Droždí, Muškátový květ, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Drůbeží maso vařené, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ruské pirožky z kynutého těsta s drůbeží nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Z polohrubé mouky, vlahého mléka, 75 ml teplé vody, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, cukru, 0,5 lžičky soli a droždí vypracujeme těsto, které necháme přikryté na teplém místě kynout. |
2 | Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme placku, silnou asi 7 mm, ze které rádýlkem nebo tvořítkem vykrajujeme čtverce nebo kolečka. |
3 | Zatímco těsto kyne, připravíme nádivku. Vařené drůbeží maso nadrobno rozsekáme, v misce ho smícháme s cibulkou orestovanou na másle, 2 nastrouhanými natvrdo vařenými vejci, nadrobno nasekanou petrželkou a několika lžícemi vývaru. Směs osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, dobře promícháme a necháme asi 20 minut rozležet. |
4 | Do středů těstových čtverců nebo koleček pokládáme nádivku a tvarujeme pirohy. Čtverce můžeme přeložit na trojúhelníky, obdélníky nebo srolovat na trubičky, kolečko s nádivkou zakryjeme dalším kolečkem nebo je přeložíme na půl a získáme půlměsíce. Okraje těsta potřeme bílkem a dobře je stiskneme. |
5 | Hotové pirohy na povrchu potřeme rozšlehaným žloutkem a ve vyhřáté troubě je na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme asi 15 minut. |
6 | Horké pirohy podáváme jako přílohu k čirým polévkám nebo jako zákusek k vínu či pivu. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k vykynutí těsta. Pirožky můžeme také usmažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, v tom případě je na závěr nepotíráme žloutkem. Nádivku do pirožků můžeme připravit i z jiných druhů masa, z hub, ryb nebo zelí, v tom případě upravujeme i kořenění nádivky.