Kulebjaka, ruský piroh z lístkového kynutého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kulebjaka, ruský piroh z lístkového kynutého těsta
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57808 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
25 g | Droždí |
1 kávová lžička | Kmín celý |
200 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
600 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
150 g | Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
2 kávová lžička | Sůl |
300 g | Uzené maso vařené |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
300 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 82g |
---|---|
Cholesterol | 335,3mg |
Draslík | 361,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 422,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Droždí, Kmín celý, Pažitka, Sádlo škvařené, Strouhanka, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Uzené maso vařené, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kulebjaka, ruský piroh z lístkového kynutého těsta postup přípravy receptu:
1 | Jde o piroh ve tvaru obdélníku o velikosti pečícího plechu, kde je náplň ve dvou vrstvách oddělených plátkem těsta. |
2 | Nejprve připravíme těsto z polohrubé mouky, rozpuštěného másla, žloutků, vlažného mléka, 0,5 lžičky soli a droždí. Těsto důkladně zpracujeme a přikryté dáme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme tenkou obdélníkovou placku o velikosti pečícího plechu, okraje potřeme bílkem a zbytek placek potřeme rozpuštěným sádlem. |
3 | V době kynutí těsta připravíme nádivky. |
4 | Umeleme vařené uzené koleno a smícháme ho s trochou strouhanky, nastrouhanými natvrdo vařenými vejci a nadrobno nasekanou pažitkou. Směs přisolíme, opepříme a dobře promícháme. |
5 | Druhou náplň připravíme z kysaného zelí, ze kterého slijeme lák, překrájíme a v míse osolíme, přisladíme, přidáme kmín a smícháme s cibulkou dozlatova osmaženou na 100 g sádla. |
6 | Na pečící plech se zvýšenými okraji položíme pečící papír, na něj na sebe dvě placky, na které rovnoměrně rozetřeme masovou nádivku. Na ni položíme další placku, potom navršíme zelnou náplň, uhladíme ji a vše přikryjeme zbylými plackami. Okraje placek k sobě dobře stiskneme a zahneme nahoru. Vršek několikrát propícháme vidličkou a pekáč vložíme do rozehřáté trouby. Piroh pečeme při střední teplotě asi 45 minut. |
7 | Hotový piroh za tepla nakrájíme a podáváme k hovězímu nebo drůbežímu bujónu. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k vykynutí těsta.