Ruské pirožky rasstěgaje s houbovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ruské pirožky rasstěgaje s houbovou náplní
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57809 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 ks | Cibule |
15 g | Droždí |
250 g | Houby čerstvé |
1 ks | Kapie |
150 g | Máslo čerstvé |
400 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
200 ml | Voda pitná |
2 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 80g |
---|---|
Cholesterol | 169,4mg |
Draslík | 593,9mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Droždí, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Kapie, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ruské pirožky rasstěgaje s houbovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme těsto. Z polohrubé mouky, studené vody, 75 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 0,5 lžičky soli a droždí vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. |
2 | Hotové těsto vyválíme na placku, silnou asi 6 mm, ze které rádýlkem vykrájíme obdélníky o stranách 12x7 cm. Kratší strany potřeme bílkem a těsto podélným přeložením a stisknutím kratších stran vytvarujeme do formy loděk, které vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem. |
3 | Zatímco těsto kyne, připravíme náplň. Směs očištěných čerstvých hub nakrájíme na malé kousky a spolu s drobně nakrájenou cibulkou je na másle podusíme. Směs osolíme, opepříme a promícháme s nastrouhaným uvařeným vejcem a zakysanou smetanou. Dále na tenké krátké proužky nakrájíme větší kapii. |
4 | Hotovou směsí naplníme připravené těstové pirohy, ozdobíme proužky kapie a plech vložíme do předehřáté trouby, kde je pečeme asi 15 minut. |
5 | Teplé rasstěgaje s houbovou náplní podáváme jako přílohu k zeleninovým polévkám i masovým bujonům. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k vykynutí těsta. Nádivku do rasstěgají můžeme připravit i z různých druhů masa, ryb nebo zelí, v tom případě upravujeme i kořenění nádivky. Rasstěgaje také můžeme upéci bez náplně a plnit je např. šlehanými paštikami, šunkovou nebo sýrovou pěnou apod.