Plečinta, moldavský piroh - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plečinta, moldavský piroh
Plečinta, moldavský piroh
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57811 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
7 ks | Brambory vařené |
1 ks | Cibule |
150 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka polohrubá |
6 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Sůl |
250 g | Sýr Brynza |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 81g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 422,7mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 91,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory vařené, Cibule, Olej rostlinný, Paprika mletá sladká, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Sýr Brynza mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plečinta, moldavský piroh postup přípravy receptu:
1 | Jde o piroh z taženého těsta, podobající se závinu, podává se teplý až horký. |
2 | Na těsto zpracujeme 500 g polohrubé mouky s 250 ml teplé vody, půl lžičky soli a 3 lžíce rostlinného oleje. Vypracované těsto přikryjeme a dáme na 10 minut do tepla. |
3 | Na nádivku nastrouháme vařené brambory a smícháme je s brynzou, na másle orestovanou cibulkou, 3 lžícemi oleje a sladkou paprikou. |
4 | Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý vyválíme a potom těsto vytahujeme. Vytažené placky necháme chvíli oschnout, pak je potřeme rozpuštěným máslem a složíme na sebe. Na vrchní placku rovnoměrně asi po 4/5 povrchu rozetřeme nádivku, plečintu srolujeme, na krajích zahneme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35-40 minut. |
5 | Upečenou plečintu znovu potřeme máslem, nakrájíme a podáváme. Je vhodnou přílohou k polévce z kysaného zelí. |