Volovany, malé sladké ruské pirožky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Volovany, malé sladké ruské pirožky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57814 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
4,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
100 g | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
20 g | Cukr vanilka |
20 g | Droždí |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
70 g | Máslo čerstvé |
180 ml | Mléko polotučné |
300 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
250 g | Tvaroh jemný |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 78g |
---|---|
Cholesterol | 213,1mg |
Draslík | 234,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Hrozinky, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Volovany, malé sladké ruské pirožky postup přípravy receptu:
1 | Kynuté lístkové těsto na pirožky vyrobíme z 300 g polohrubé mouky, 180 ml mléka, 70 g másla, 1 žloutku, 20 g droždí, lžičky cukru a 0,5 lžičky soli. |
2 | Těsto dobře vypracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme placku silnou 3-4 mm, z ní vykrájíme tvořítkem kolečka, u jedné třetiny koleček pak vykrojíme prostředek. |
3 | Tvarohovou náplň připravíme z 250 g tvarohu, který smícháme se 3 lžícemi zakysané smetany, 1 žloutkem, lžičkou strouhané citronové kůry, 2 lžícemi hrozinek, 4 lžícemi cukru a 20 g vanilkového cukru. |
4 | Na plech položíme pečící papír a na něj klademe na sebe vždy 2 plná a 1 vykrojené těstové kolečko, do vykrojeného prostředku klademe nádivku. Vykrojené středy z těstových koleček trochu rozválíme, naplníme zbylou náplní, přeložíme na půlměsíčky a okraje stiskneme. Naplněné půlměsíčky přidáme k volovanům na plech, který pak vložíme do předehřáté trouby asi na 15 minut. |
5 | Hotové volovany pocukrujeme práškovým cukrem, podáváme je teplé i studené jako přílohu k čaji nebo vínu. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k vykynutí těsta. Volovany můžeme plnit i jinou sladkou náplní, např. marmeládami, mákem, strouhanými jablky apod. Nádivku do pirožků můžeme připravit i z různých druhů masa, z hub nebo ryb. Volovany také můžeme upéci bez náplně a plnit je např. šlehanými paštikami, šunkovou nebo sýrovou pěnou a podobně.