Telecí řízky zapečené se žampionovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí řízky zapečené se žampionovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 57818 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
80 g | Máslo čerstvé |
30 ml | Olej rostlinný |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
80 g | Sýr Čedar |
600 g | Telecí kýta |
Na omáčku | |
---|---|
120 ml | Mléko plnotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká |
2 špetka | Pepř černý mletý |
70 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,3 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
300 g | Žampiony čerstvé |
Na vymazání | |
40 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 786,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 833,4mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 464,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej rostlinný, Sůl, Sýr Čedar, Telecí kýta, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí řízky zapečené se žampionovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Žampiony očistíme a nakrájíme nadrobno. |
2 | Na másle s olejem z obou stran smažíme řízky dozlatova. Poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou postupně zředíme smetanou a mlékem (trochu odložíme na zředění žloutků) za stálého šlehání. Do hladké omáčky vmícháme žampiony, sůl, pepř, postupně zašleháme žloutky, které jsme rozmíchali v trošce mléka. |
3 | Zapékací mísu vytřeme máslem, poskládáme do ní řízky, zalijeme žampionovou omáčkou a poklademe plátky sýra. Směs v předehřáté troubě zapečeme, až se sýr rozpustí. |