Recept

Vepřový pajšl se smetanou

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 145 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 110 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 57830

Ingredience

1 ks Bobkový list
1 ks Cibule
2 kávová lžička Cukr krupice
220 g Játra vepřová
100 g Mouka pšeničná hladká T 650
75 g Máslo čerstvé
5 ks Nové koření celé
2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
3 špetka Pepř bílý
0,5 kávová lžička Pepř černý celý
1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
5 dl Smetana 33% (šlehačka)
75 g Sádlo škvařené
1 polévková lžíce Sůl
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
400 g Vepřové plíce
250 g Vepřové srdce
1 ks Vepřový jazyk
1,7 l Voda pitná
2 stroužek Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

68% Kalorie 1,351 kcal
Kilojoule 5 651kJ
9% Sacharidy 33 g
141% Tuky 106 g
44% Sodík 882 mg
113% Bílkoviny 63 g

Vepřový pajšl se smetanou postup přípravy receptu:

1

Očištěné a dobře umyté vepřové vnitřnosti (srdce, plíce, játra, jazyk) dáme do hrnce, zalijeme je 1.7 litru vody, přidáme očištěnou celou cibuli, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, omytou snítku tymiánu, snítku rozmarýnu a sůl. Maso vaříme pod poklicí doměkka minimálně 90-100 minut.

2

Uvařené maso vyjmeme z vývaru. Poté vývar přecedíme přes jemné síto do druhého hrnce. Jazyk omyjeme pod studenou vodou a oloupeme. Plíčka oddělíme od průdušnic, ze srdce a jater odstraníme blány a žilky. Všechno maso nakrájíme na širší nudličky.

3

V dalším hrnci rozehřejeme sádlo s máslem, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme chladný masový vývar (1 litr) a pomalu za stálého míchání omáčku vaříme 10 minut. Dochutíme ji solí, cukrem, bílým pepřem a octem. Vložíme do ní pokrájené maso, promícháme a pomalu vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme 4 dl smetany, necháme povařit asi 1 minutu a plíčka odstavíme z plotny. Ještě vyšleháme 1 dl smetany na tuhou šlehačku.

4

Plíčka s omáčkou dáme na talíře, každou porci ozdobíme kopečkem šlehačky a servírujeme.

Poznámka

Nejlepší přílohou jsou kynuté houskové knedlíky nebo máslové noky.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept