Vepřový pajšl se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový pajšl se smetanou
Vepřový pajšl se smetanou
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57830 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
220 g | Játra vepřová |
75 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 ks | Nové koření celé |
2 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
3 špetka | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
75 g | Sádlo škvařené |
5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
400 g | Vepřové plíce |
250 g | Vepřové srdce |
1 ks | Vepřový jazyk |
1,7 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 871,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 12g |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 60,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Játra vepřová, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Rozmarýn čerstvý, Sádlo škvařené, Sůl, Tymián čerstvý, Vepřové plíce, Vepřové srdce, Vepřový jazyk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřový pajšl se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Očištěné a dobře umyté vepřové vnitřnosti (srdce, plíce, játra, jazyk) dáme do hrnce, zalijeme je 1.7 litru vody, přidáme očištěnou celou cibuli, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, omytou snítku tymiánu, snítku rozmarýnu a sůl. Maso vaříme pod poklicí doměkka minimálně 90-100 minut. |
2 | Uvařené maso vyjmeme z vývaru. Poté vývar přecedíme přes jemné síto do druhého hrnce. Jazyk omyjeme pod studenou vodou a oloupeme. Plíčka oddělíme od průdušnic, ze srdce a jater odstraníme blány a žilky. Všechno maso nakrájíme na širší nudličky. |
3 | V dalším hrnci rozehřejeme sádlo s máslem, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme chladný masový vývar (1 litr) a pomalu za stálého míchání omáčku vaříme 10 minut. Dochutíme ji solí, cukrem, bílým pepřem a octem. Vložíme do ní pokrájené maso, promícháme a pomalu vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme 4 dl smetany, necháme povařit asi 1 minutu a plíčka odstavíme z plotny. Ještě vyšleháme 1 dl smetany na tuhou šlehačku. |
4 | Plíčka s omáčkou dáme na talíře, každou porci ozdobíme kopečkem šlehačky a servírujeme. |
Poznámka
Nejlepší přílohou jsou kynuté houskové knedlíky nebo máslové noky.