Pikantní cibulový koláč obrácený - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní cibulový koláč obrácený
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 57876 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
Příprava | |
---|---|
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Koláč | |
500 g | Cibule |
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
250 g | Listové těsto |
50 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Ocet vinný červený |
2 g | Pepř černý mletý |
2 g | Sůl |
2 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 33,8mg |
Draslík | 203,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 97,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krystal, Ocet vinný červený, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Listové těsto, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní cibulový koláč obrácený postup přípravy receptu:
1 | Příprava: Na rozválení těsta si odložíme asi 4 lžíce hladké mouky. |
2 | Troubu připravíme k rozehřátí na 180°C. |
3 | Koláč: Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, tymián nasekáme nadrobno. V litinové pánvi, která je vhodná pro pečení v troubě, rozmícháme na mírném ohni máslo s cukrem. Do rozehřátého másla vhodíme nakrájenou cibuli a tu opékáme asi 10 minut do změknutí. Opečenou cibuli na másle okořeníme nasekaným tymiánem, |
4 | vinným octem, solí a pepřem. Okořeněnou cibuli opékáme za stálého míchání do té doby, dokud se tekutina z vinného octa neodpaří a všechna nakrájená cibule není obalena tymiánem a máslem. Potom pánev s připravenou náplní odstavíme z ohně a připravíme těsto. |
5 | Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále do tvaru kruhu, který by měl být o něco větší než plocha dna litinové pánve, ve které budeme koláč péct. Vyváleným plátem těsta zakryjeme připravenou cibulovou náplň v pánvi tak, že okraje těsta utěsníme ke kruhovému okraji pánve, aby byla zeleninová náplň zcela přikrytá. Takto připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut, dokud těsto nezezlátne. Hotový koláč necháme asi 10 minut vychladnout. Koláč na pánvi, z poloviny vychladlý, přikryjeme servírovacím talířem a opatrně ho obrátíme, takže koláč budeme moci standartně servírovat, jako všechy ostatní koláče - náplní navrch s těstovou základnou vespod. Takto obrácený koláč servírujeme ještě teplý, rozkrájený na klínky. Tento pikantní, zeleninový koláč podáváme jako svačinu, nebo jako slané pohoštění návštěvám k vínu. |
Poznámka
Tip: Cibuli můžeme nahradit cibulí šalotkou, namísto listového těsta lze použít běžné, koláčové těsto. Rada - vysvětlení: Tento koláč pečeme v silné litinové pánvi, která vydrží žár trouby a dobře rozloží teplo z tropuby do celého pečeného koláče. Použití pánve, která je vhodná propečení v troubě má tu výhodu, že na ní můžeme připravit rovnou i zeleninovou náplň, takže těsto vlastně jen přidáme na cibulovou náplň.