Recept

Pikantní cibulový koláč obrácený

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 120 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (88%)
ID receptu: 57876
Kategorie: Jednohubky, Kanapky, Tapas

Ingredience

Příprava
4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
Koláč
500 g Cibule
2 polévková lžíce Cukr krystal
250 g Listové těsto
50 g Máslo čerstvé
3 polévková lžíce Ocet vinný červený
2 g Pepř černý mletý
2 g Sůl
2 polévková lžíce Tymián čerstvý

Nutriční hodnoty jedné porce

23% Kalorie 447 kcal
Kilojoule 1 868kJ
12% Sacharidy 44 g
38% Tuky 28 g
10% Sodík 200 mg
10% Bílkoviny 5 g

Pikantní cibulový koláč obrácený postup přípravy receptu:

1

Příprava: Na rozválení těsta si odložíme asi 4 lžíce hladké mouky.

2

Troubu připravíme k rozehřátí na 180°C.

3

Koláč: Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, tymián nasekáme nadrobno. V litinové pánvi, která je vhodná pro pečení v troubě, rozmícháme na mírném ohni máslo s cukrem. Do rozehřátého másla vhodíme nakrájenou cibuli a tu opékáme asi 10 minut do změknutí. Opečenou cibuli na másle okořeníme nasekaným tymiánem,

4

vinným octem, solí a pepřem. Okořeněnou cibuli opékáme za stálého míchání do té doby, dokud se tekutina z vinného octa neodpaří a všechna nakrájená cibule není obalena tymiánem a máslem. Potom pánev s připravenou náplní odstavíme z ohně a připravíme těsto.

5

Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále do tvaru kruhu, který by měl být o něco větší než plocha dna litinové pánve, ve které budeme koláč péct. Vyváleným plátem těsta zakryjeme připravenou cibulovou náplň v pánvi tak, že okraje těsta utěsníme ke kruhovému okraji pánve, aby byla zeleninová náplň zcela přikrytá. Takto připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut, dokud těsto nezezlátne. Hotový koláč necháme asi 10 minut vychladnout. Koláč na pánvi, z poloviny vychladlý, přikryjeme servírovacím talířem a opatrně ho obrátíme, takže koláč budeme moci standartně servírovat, jako všechy ostatní koláče - náplní navrch s těstovou základnou vespod. Takto obrácený koláč servírujeme ještě teplý, rozkrájený na klínky. Tento pikantní, zeleninový koláč podáváme jako svačinu, nebo jako slané pohoštění návštěvám k vínu.

Poznámka

Tip: Cibuli můžeme nahradit cibulí šalotkou, namísto listového těsta lze použít běžné, koláčové těsto. Rada - vysvětlení: Tento koláč pečeme v silné litinové pánvi, která vydrží žár trouby a dobře rozloží teplo z tropuby do celého pečeného koláče. Použití pánve, která je vhodná propečení v troubě má tu výhodu, že na ní můžeme připravit rovnou i zeleninovou náplň, takže těsto vlastně jen přidáme na cibulovou náplň.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept