Recept

Slaninový koláč pochoutkový s cibulkou a šalvějí

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 80 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (88%)
ID receptu: 57885
Kategorie: Jednohubky, Kanapky, Tapas

Ingredience

Příprava
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
Těsto
2 polévková lžíce Cukr krystal
2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
180 g Máslo čerstvé
180 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 ks Vaječný žloutek slepičí
Náplň
75 g Anglická slanina
700 g Cibule
40 g Máslo čerstvé
2 g Pepř černý mletý
1 kávová lžička Šalvěj sušená
2 g Sůl
50 g Sýr Parmezán
2 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

392% Kalorie 7,737 kcal
Kilojoule 32 373kJ
18% Sacharidy 65 g
1113% Tuky 835 g
30% Sodík 603 mg
46% Bílkoviny 26 g

Slaninový koláč pochoutkový s cibulkou a šalvějí postup přípravy receptu:

1

Příprava: Koláčovou formu vymažeme 1 lžící másla, na vyválení těsta si odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 180°C.

2

Těsto: Do hlubší mísy prosijeme hlakou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Moučnou směs zpracujeme se špetkou soli, 2 lžícemi cukru a se změklým máslem do hrudkovité konzistence. Pak sypkou směs zpracujeme se žloutkem do polotuhého těsta. Hotové koláčové těsto rozválíme na plát o několik centimetrů větší, něž je obvod koláčové formy, těstovým plátem vyložíme vymazanou koláčovou formu a těsto jemně prsty přitlačíme k vnitřním stěnám formy, aby získalo miskovitý tvar. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, abychom těsto provzdušnili. Potom těsto v koláčové formě uložíme na 30 minut do chladničky odpočinout. Než těsto vychladne, připravíme náplň do koláče, kterou poté vyplníme miskovitou prophlubeň koláče a pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě, dokud náplň koláče neztuhne a těsto koláče nezezlátne. Pečený koláč necháme vychladnout jen zčásti, abychom v koláči zachovali chuť sýra, roztaveného pečením, a poté teplý koláč servírujeme, rozkrájený na dílky, jako svačinu nebo pohoštění.

3

Náplň: Anglickou slaninu a cibuli nasekáme nadrobno, parmezán nastrouháme, celá vejce rozšleháme a rozmícháme v nich šalvěj. V pánvi na másle orestujeme nasekanou cibuli s kousky slaniny. Slaninu s cibulí restujeme za občasného míchání asi 25 minut. Do orestované slaniny vmícháme nastrouhaný sýr, rozšlehaná vejce se šalvějí a náplň ochutíme solí a pepřem.

Poznámka

Tip: Když slaninu nahradíme nadrobno nakrájenými houbami, koláč bude vhodný i pro vegetariány.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept