Slaninový koláč pochoutkový s cibulkou a šalvějí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaninový koláč pochoutkový s cibulkou a šalvějí
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 57885 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
Příprava | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Těsto | |
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
180 g | Máslo čerstvé |
180 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Náplň | |
75 g | Anglická slanina |
700 g | Cibule |
40 g | Máslo čerstvé |
2 g | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Šalvěj sušená |
2 g | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 1g |
Draslík | 463,2mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 357,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Kypřicí prášek do pečiva, Vaječný žloutek slepičí, Anglická slanina, Cibule, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Šalvěj sušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slaninový koláč pochoutkový s cibulkou a šalvějí postup přípravy receptu:
1 | Příprava: Koláčovou formu vymažeme 1 lžící másla, na vyválení těsta si odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 180°C. |
2 | Těsto: Do hlubší mísy prosijeme hlakou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Moučnou směs zpracujeme se špetkou soli, 2 lžícemi cukru a se změklým máslem do hrudkovité konzistence. Pak sypkou směs zpracujeme se žloutkem do polotuhého těsta. Hotové koláčové těsto rozválíme na plát o několik centimetrů větší, něž je obvod koláčové formy, těstovým plátem vyložíme vymazanou koláčovou formu a těsto jemně prsty přitlačíme k vnitřním stěnám formy, aby získalo miskovitý tvar. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, abychom těsto provzdušnili. Potom těsto v koláčové formě uložíme na 30 minut do chladničky odpočinout. Než těsto vychladne, připravíme náplň do koláče, kterou poté vyplníme miskovitou prophlubeň koláče a pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě, dokud náplň koláče neztuhne a těsto koláče nezezlátne. Pečený koláč necháme vychladnout jen zčásti, abychom v koláči zachovali chuť sýra, roztaveného pečením, a poté teplý koláč servírujeme, rozkrájený na dílky, jako svačinu nebo pohoštění. |
3 | Náplň: Anglickou slaninu a cibuli nasekáme nadrobno, parmezán nastrouháme, celá vejce rozšleháme a rozmícháme v nich šalvěj. V pánvi na másle orestujeme nasekanou cibuli s kousky slaniny. Slaninu s cibulí restujeme za občasného míchání asi 25 minut. Do orestované slaniny vmícháme nastrouhaný sýr, rozšlehaná vejce se šalvějí a náplň ochutíme solí a pepřem. |
Poznámka
Tip: Když slaninu nahradíme nadrobno nakrájenými houbami, koláč bude vhodný i pro vegetariány.