Recept

Býčí žlázy na víně s čalamádou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 57901
Kategorie: Maso

Ingredience

Čalamáda
100 g Brambory
1 ks Chilli paprička
2 ks Cibule
2 kávová lžička Cukr krupice
2 polévková lžíce Olej olivový
1 ks Paprika červená
1 ks Paprika zelená
2 špetka Pepř bílý
2 polévková lžíce Petržel kudrnka
3 polévková lžíce Protlak rajčatový
3 ks Rajčata
80 g Slanina vepřová
0,5 kávová lžička Sůl
2 dl Víno červené
Restované býčí žlázy
2 stroužek Česnek
1 kg Hovězí žlázy - testes
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Olej olivový
0,5 kávová lžička Pepř bílý
1 kávová lžička Sůl
1,8 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 482 kcal
Kilojoule 2 016kJ
6% Sacharidy 22 g
25% Tuky 19 g
24% Sodík 487 mg
85% Bílkoviny 48 g

Býčí žlázy na víně s čalamádou postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme pikantní zeleninovou směs: Omyjeme červenou a zelenou papriku, větší chilli papričku, poté je rozřízneme a odstraníme semínka. Papriky pokrájíme na proužky, chilli papričku pokrájíme na nudličky. Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Očištěnou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu pokrájíme na proužky. Omyjeme petrželovou nať - kudrnku. V pánvi si rozpálíme olej a plátky slaniny orestujeme dorůžova. Přidáme cibuli, promícháme a restujeme ještě 1 minutu. Přidáme ostatní pokrájenou zeleninu, rajský protlak, směs promícháme a zalijeme 2 dl červeného kvalitního vína. Pánev zakryjeme poklicí, snížíme teplotu a zeleninu dusíme asi 15 minut doměkka. Mezitím si omyjeme a oloupeme větší bramboru, kterou jemně nastrouháme. Když je zelenina měkká, přimícháme bramboru a krátce ještě podusíme (2-3 minuty). Vzniklou čalamádu dochutíme solí, pepřem a cukrem.

2

Dva stroužky česneku oloupeme a utřeme je. Omyté býčí žlázy nařízneme a vložíme do vroucí vody (1,8 litru). Jakmile je vnoříme, hned je vyjmeme a horké nakrájíme na plátky. Ochutíme je solí, pepřem a potřeme je česnekem.

3

V hlubší větší pánvi si rozpálíme olej s máslem a býčí žlázy zprudka orestujeme dozlatova z každé strany (restujeme 1-2 minuty). Poté žlázy dáme na talíře, pokryjeme je čalamádou, polijeme výpekem, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.

Poznámka

K býčím žlázám podáváme topinky z bílé veky.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept