Vemínko jako řízek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 165 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vemínko jako řízek
Celkový čas: | 165 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 135 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57902 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Vařené vemínko | |
---|---|
100 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí vemeno |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Trojobal | |
1 kávová lžička | Hořčice |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 špetka | Pepř bílý |
200 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na smažení | |
2 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
Vemínko jako řízek | |
1 ks | Citrony |
0 kg | Kopr |
1 ks | Petržel kudrnka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 782,7mg |
Draslík | 593,6mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 82,7mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Pepř bílý, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Citrony mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí vemeno, Mrkev kořen, Pórek, Hořčice, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené, Kopr nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Vemínko jako řízek postup přípravy receptu:
1 | Vemínko dobře omyjeme, očistíme od blan a loje. Odřežeme z něj vrchní tuhou část (v podobě velkého V), které už nepoužijeme. Měla by nám zůstat jen rosolovitá část. Poté vemínko rozkrojíme na 2 poloviny. Znovu ho omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme ho studenou vodou, přidáme sůl, očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, očištěnou cibuli a pórek. |
2 | Vodu přivedeme k varu, hrnec zakryjeme poklicí a vemínko pomalu vaříme 120 minut doměkka. Poté ho vyjmeme z vývaru a vychladlé nakrájíme na plátky, přibližně 1 cm silné. |
3 | Plátky osolíme, posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem a obalíme je v trojobalu: Hladká mouka + rozšlehané vejce se solí a hořčicí + strouhanka. V pánvi si rozpálíme sádlo a řízky z vemínka osmažíme dozlatova z každé strany. |
4 | Usmažené řízky odložíme na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného omastku. |
5 | Omyjeme snítky kopru a petrželky kudrnky. Omytý a osušený citrón pokrájíme na plátky. |
6 | Na talířích řízky z vemínka ozdobíme bylinkami a plátky citrónu. |
Poznámka
Podáváme k němu jogurtový dresink s koprem nebo sardelovou omáčku. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.