Bramborové kroketky s petrželkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborové kroketky s petrželkou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 57952 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
500 g | Brambory |
1 špetka | Kypřicí prášek do pečiva |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Pepř bílý |
5 polévková lžíce | Petržel - nať |
8 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
6 dl | Voda pitná |
Na obalení a smažení | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
100 g | Strouhanka |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 316,4mg |
Draslík | 705,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 353,2mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,6mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kypřicí prášek do pečiva, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Olej slunečnicový, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Petržel - nať, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborové kroketky s petrželkou postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme a uvaříme ve vodě neloupané, ve slupce. Vaříme přibližně 20 minut, uvařené scedíme a necháme trochu vychladnout. Poté je oloupeme a ještě teplé nastrouháme na jemném struhadle do mísy. |
2 | V misce si utřeme 2,5 lžíce másla s půl lžičkou soli do pěny. Omyjeme petrželovou nať, velmi drobně ji pokrájíme a přidáme k bramborům. Ještě vsypeme špetku muškátového oříšku, 2 špetky bílého pepře, 3 žloutky, 0,5 lžičky soli, utřené máslo a 6 lžic strouhanky, špetku kypřícího prášku do pečiva, směs dobře propracujeme. Tři bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zapracujeme do bramborového těsta. Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidáme o 1 - 2 lžíce strouhanky více. |
3 | Do mísy nasypeme 100 g strouhanky. Ve druhé misce vyšleháme 2 vejce se 2 špetkami soli. Z těsta vytvoříme kuličky, velké přibližně jako vlašský ořech. Obalíme je ve vajíčku a ve strouhance. |
4 | V pánvi rozpálíme olej s máslem. Malé kuličky (kroketky) osmažíme z každé strany do zlatova. Poté je vyjmeme sítkem, dáme na papírovou utěrku okapat a hned horké podáváme jako přílohu. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Z tohoto množství těsta připravíme přibližně 20 kroketek. Podáváme je jako přílohu ke smaženým řízkům, kuřecímu masu, smaženému sýru, zelenině apod.