Knedlíčky z bramborového těsta se špenátem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Knedlíčky z bramborového těsta se špenátem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 57957 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Ořechy lískové |
Na vaření knedlíků | |
---|---|
1 polévková lžíce | Sůl |
5 l | Voda pitná |
Těsto | |
500 g | Brambory |
1 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
200 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
150 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2,7 l | Voda pitná |
Mouka na vál a obalování | |
4 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 140,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,5mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ořechy lískové, Sůl, Voda pitná, Brambory, Kypřicí prášek do pečiva, Pepř bílý, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Ocet kvasný lihový, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Knedlíčky z bramborového těsta se špenátem postup přípravy receptu:
1 | Dobře omyté mladé listy špenátu vložíme do síta. Spaříme vroucí vodou (asi 2 litry), necháme v sítu okapat a pokrájíme na malé kousky. |
2 | Omyté brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce se 7 dl vody, lžičkou soli a uvaříme do měkka. Vaříme je 15 minut, poté scedíme a ještě teplé šťouchadlem na brambory rozmačkáme téměř na kaši. Brambory pokapeme octem, přidáme vejce, kypřicí prášek do pečiva a těsto znovu šťouchadlem důkladně propracujeme. Poté přidáme pokrájený špenát, bílý pepř a hrubou mouku. Těsto promícháme, poté položíme na pomoučený vál. |
3 | Mezitím (než připravíme knedlíky) ve velkém hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litrů vody se lžící soli. Lískové oříšky pokrájíme na menší kousky a v teflonové pánvi je krátce nasucho opražíme. |
4 | Z těsta odkrajujeme kousky, poprášíme polohrubou moukou a rukama vytvoříme malé kulaté knedlíky o průměru přibližně 6 cm. Každý zabalíme do potravinářské fólie tak, že knedlík položíme do středu fólie a konce zakroutíme. Poté knedlíky dotvarujeme do požadovaného kulatého tvaru. Takto připravíme i ostatní knedlíky. Opatrně je vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Vyjmeme jeden uvařený knedlík, opatrně ho rozbalíme (dáme pozor, abychom se nespálili), rozkrojíme a pokud není střed uvařený, opět zabalíme a ještě dovaříme cca 4 - 5 minut. |
5 | Uvařené knedlíky vyjmeme, rozbalíme, položíme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme oříšky a hned podáváme jako přílohu. |
Poznámka
Servírujeme teplé.