Bramborové knedlíky s pórkem a chilli papričkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborové knedlíky s pórkem a chilli papričkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57966 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mateřídouška |
250 g | Pórek |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 l | Voda pitná |
Těsto | |
---|---|
500 g | Brambory |
1 ks | Kypřící prášek do pečiva |
200 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Ocet |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
7 dl | Voda pitná |
Na posypání válu | |
70 g | Mouka polohrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 134,7mg |
Draslík | 697,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 165,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Sůl, Voda pitná, Brambory, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mateřídouška, Pórek, Mouka pšeničná hrubá, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kypřící prášek do pečiva, Ocet nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborové knedlíky s pórkem a chilli papričkou postup přípravy receptu:
1 | Očištěný omytý pórek podélně rozkrojíme na 4 části a pokrájíme na tenké nudličky. Čerstvou mateřídoušku omyjeme, otrháme drobné lístky a posekáme je nadrobno. (Můžeme popoužít i lístky sušené mateřídoušky). V pánvi rozpustíme máslo, pórek krátce podusíme, když změkne, přimícháme mateřídoušku. Chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a pokrájíme na drobné kousky. Připravíme 4 kusy potravinářské fólie o rozměrech přibližně 30 x 20 cm. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litrů vody se lžicí soli, ve které budeme vařit knedlíky. |
2 | Omyté brambory oloupeme, vložíme do druhého hrnce, zalijeme je 7 dl vody a uvaříme do měkka. Scedíme je a šťouchadlem rozmačkáme skoro na kaši. Posypeme je práškem do pečiva, pokapeme octem, promícháme, poté přidáme vejce, sůl a znovu brambory rozšťoucháme. Postupně přisypáváme mouku a těsto propracujeme. Poté položíme na pomoučený vál a ještě jednou dobře uhněteme. Těsto by mělo být polotuhé a vláčné. Rozdělíme ho na 4 části, ze kterých vyvoříme čtyři bochánky. Každý zlehka rozválíme na placku, silnou přibližně 3 cm. Dvě placky pokryjeme pórkem a zbylé 2 posypeme chilli papričkou. Poté každou placku zvlášť srolujeme a zlehka vypracujeme. Utvoříme 4 válečky o průměru asi 5 cm, každý váleček zabalíme do potravinářské fólie, tu na koncích dobře zakroutíme. Knedlíky ještě ve fólii dotvarujeme. Vložíme je do vroucí vody (musí mít dost místa) a při mírné teplotě (kdy voda bude jen probublávat) je vaříme 30 minut. Po 15 minutách knedlíky ve vodě otočíme. |
3 | Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, opatrně je rozbalíme a rozkrájíme na plátky, které narovnáme ozdobně na talíře tak, že je barevně střídáme. Podáváme jako přílohu k uzeným, pečeným masům nebo k různě upravené zelenině. |
Poznámka
Servírujeme teplé.