Knedlík na neděli - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Knedlík na neděli
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58004 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
40 g | Máslo čerstvé |
1,3 dl | Mléko polotučné |
9 ks | Rohlíky bílé |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
---|---|
4 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Na vaření | |
1 polévková lžíce | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Na potření knedlíků | |
30 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 269,6mg |
Draslík | 80,0mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 282,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Rohlíky bílé, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Knedlík na neděli postup přípravy receptu:
1 | Čtyři rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme je do misky, zalijeme vlažným mlékem a necháme dobře rozmočit, poté je rozmačkáme vidličkou na kaši. Pět dalších rohlíků pokrájíme na kostičky a odložíme do druhé misky. |
2 | Ve větší míse utřeme máslo se solí do pěny. Poté přidáme žloutky, rozmočené rohlíky a vše dobře propracujeme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme. Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na dva díly, každý poprášíme moukou a utvoříme dva podlouhlé knedlíky. |
3 | Ve větším oválném hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Čistý bavlněný ubrousek namočíme do studené vody a vyždímáme. Opatrně do něj vložíme knedlík, zabalíme a oba konce svážeme delším provázkem. Provázky přichytíme k uchům hrnce, knedlík vnoříme do vroucí vody a zmírníme teplotu. Tím, že jsme přichytili ubrousek s knedlíkem k hrnci, nemá knedlík možnost padat ke dnu. Knedlík vaříme při mírné teplotě 1 hodinu. Takto uvaříme i druhou šišku knedlíku. |
4 | Uvařený knedlík potřeme plátkem másla, nakrájíme na plátky a podáváme jako přílohu. |
Poznámka
"Knedlík na neděli" podáváme ke zvěřině, houbovým a smetanovým omáčkám, pečenému telecímu a vepřovému masu, králíku a pod.