Recept

Venkovské knedle s uzeným a zelím

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 58060

Ingredience

Směs s uzeným masem
1 kávová lžička Cukr krupice
200 g Kysané zelí
2 špetka Pepř černý mletý
100 g Slanina vepřová
2 špetka Sůl
200 g Uzené maso vařené
4 ks Žemle tuková
Těsto
1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
340 g Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 kávová lžička Sůl
2 ks Vejce slepičí
3 dl Vývar z uzeného masa
Na vaření a polití
2 polévková lžíce Sádlo škvařené
4 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

51% Kalorie 1,001 kcal
Kilojoule 4 189kJ
26% Sacharidy 95 g
69% Tuky 52 g
25% Sodík 504 mg
40% Bílkoviny 23 g

Venkovské knedle s uzeným a zelím postup přípravy receptu:

1

Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrojíme na kratší kousky. Žemle a vařené uzené maso pokrájíme na kostičky.

2

V pánvi vysmažíme dozlatova slaninu, přidáme zelí, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Promícháme a pod poklicí dusíme asi 12 minut. Poklici odkryjeme a necháme zelí vydusit z vlastní šťávy. Poté přimícháme uzené maso.

3

V míse promícháme hladkou mouku se solí a kypřícím práškem, přidáme 2 vejce, 1 žloutek a za stálého míchání postupně přiléváme chladný uzený vývar (přibližně podle potřeby 2-3 dl). Vymícháme hladké hustší těsto (podobné hustému kapání do polévek). Do těsta vmícháme všechny připravené ingredience: zelí se slaninou, žemle a uzené maso. Těsto dobře promícháme, mísu zakryjeme a těsto necháme odpočinout asi 30 minut.

4

Ve větším hrnci přivedeme k varu asi 3-4 litry vody. Připravíme i misku s 2-3 dl studené vody. Malou naběračku (asi o průměru 6 cm) namočíme do studené vody a z těsta vykrojíme knedlík. Pomocí lžíce jej upravíme do kulatého tvaru a hned vhodíme do vroucí vody. Takto opatrně naházíme do vody všechny knedlíky. Vaříme je při mírné teplotě 15-20 minut podle velikosti. Občas je promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vybereme je děrovanou naběračkou, dáme je na talíře, pokapeme je voňavým škvařeným sádlem a hned podáváme.

Poznámka

Ke knedlíkům podáváme nejčastěji kysané zelí. Můžeme je podávat i jako přílohu k pečenému masu (huse, vepřovému apod.)

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept