Venkovské knedle s uzeným a zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Venkovské knedle s uzeným a zelím
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58060 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Směs s uzeným masem | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
200 g | Kysané zelí |
2 špetka | Pepř černý mletý |
100 g | Slanina vepřová |
2 špetka | Sůl |
200 g | Uzené maso vařené |
4 ks | Žemle tuková |
Těsto | |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
340 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
3 dl | Vývar z uzeného masa |
Na vaření a polití | |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 145,5mg |
Draslík | 144,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 152,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Slanina vepřová, Sůl, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí, Sádlo škvařené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Uzené maso vařené, Žemle tuková, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kysané zelí, Vývar z uzeného masa nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Venkovské knedle s uzeným a zelím postup přípravy receptu:
1 | Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrojíme na kratší kousky. Žemle a vařené uzené maso pokrájíme na kostičky. |
2 | V pánvi vysmažíme dozlatova slaninu, přidáme zelí, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Promícháme a pod poklicí dusíme asi 12 minut. Poklici odkryjeme a necháme zelí vydusit z vlastní šťávy. Poté přimícháme uzené maso. |
3 | V míse promícháme hladkou mouku se solí a kypřícím práškem, přidáme 2 vejce, 1 žloutek a za stálého míchání postupně přiléváme chladný uzený vývar (přibližně podle potřeby 2-3 dl). Vymícháme hladké hustší těsto (podobné hustému kapání do polévek). Do těsta vmícháme všechny připravené ingredience: zelí se slaninou, žemle a uzené maso. Těsto dobře promícháme, mísu zakryjeme a těsto necháme odpočinout asi 30 minut. |
4 | Ve větším hrnci přivedeme k varu asi 3-4 litry vody. Připravíme i misku s 2-3 dl studené vody. Malou naběračku (asi o průměru 6 cm) namočíme do studené vody a z těsta vykrojíme knedlík. Pomocí lžíce jej upravíme do kulatého tvaru a hned vhodíme do vroucí vody. Takto opatrně naházíme do vody všechny knedlíky. Vaříme je při mírné teplotě 15-20 minut podle velikosti. Občas je promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vybereme je děrovanou naběračkou, dáme je na talíře, pokapeme je voňavým škvařeným sádlem a hned podáváme. |
Poznámka
Ke knedlíkům podáváme nejčastěji kysané zelí. Můžeme je podávat i jako přílohu k pečenému masu (huse, vepřovému apod.)