Knedlíky z Opavského kláštera - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Knedlíky z Opavského kláštera
Knedlíky z Opavského kláštera
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58176 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
80 g | Cibule |
200 g | Hrášek |
2 polévková lžíce | Kerblík |
100 g | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 ks | Rohlíky bílé |
1 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
4 dl | Voda pitná |
3 dl | Vývar zeleninový |
Na vaření | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Na potření | |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 402,4mg |
Draslík | 521,6mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 982,1mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,3mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hrášek, Kerblík, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rohlíky bílé, Vývar zeleninový, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Knedlíky z Opavského kláštera postup přípravy receptu:
1 | Žemle pokrájíme na kostičky, vsypeme do mísy. Ve větší misce dobře vyšleháme 6 vajec se lžičkou soli, pepřem, přilijeme zeleninový vývar a znovu prošleháme. Touto směsí zalijeme rohlíky. Promícháme a necháme je namočené minimálně 10 - 15 minut. Mezitím očistíme cibuli, kterou v pánvi na rozpáleném másle osmažíme do zlatova. Jakmile cibule trochu zchladne, přidáme ji k rohlíkům i s omastkem. Omyjeme kerblík, petrželku, bylinky pokrájíme nadrobno. V redlíku přivedeme k varu 5 dl vody. Mražený hrášek vložíme do vroucí vody, necháme přejít varem, hned scedíme, promyjeme pod studenou vodou a okapaný spolu s bylinkami přidáme k rohlíkům. Těsto dobře promícháme, podle potřeby přidáme na zahuštění strouhanku. V širším hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 0,5 lžicí soli. Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 2 části, z každé vytvoříme podlouhlý knedlík přibližně o průměru 7 - 8 cm. Ty následně vložíme do vroucí vody a pomalu vaříme 15 minut, poté je opatrně otočíme a povaříme dalších 15 minut. |
2 | Uvařené knedlíky vyjmeme, potřeme čerstvým máslem, nakrájíme nití na plátky a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Knedlík můžeme vařit v ubrousku nebo ve fólii. Podáváme k pečenému masu nebo k omáčkám.