Recept

Ruský sváteční domácí kulič

  • Rusko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 120 minut
Doba přípravy: 75 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (17%)
ID receptu: 58177

Ingredience

50 ml Brandy
3 kávová lžička Citronová kůra
200 g Cukr krupice
80 g Cukr moučkový
4 kávová lžička Cukr vanilka
50 g Droždí
100 g Hrozinky
100 g Kandované ovoce
250 ml Mléko polotučné
1 kg Mouka polohrubá
0,5 kávová lžička Muškátový oříšek
250 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Sůl
10 ks Vaječný žloutek slepičí
1 špetka Šafrán

Nutriční hodnoty jedné porce

37% Kalorie 722 kcal
Kilojoule 3 023kJ
27% Sacharidy 97 g
105% Tuky 79 g
10% Sodík 204 mg
29% Bílkoviny 16 g

Ruský sváteční domácí kulič postup přípravy receptu:

1

Jde o tradiční sváteční moučník, pečený k Novému roku, na Velikonoce a na dožínky. Je jednak relativně drahý, ale také časově velmi náročný. Příprava, kynutí těsta a pečení trvá zhruba 6 hodin.

2

Do 150 ml vařícího mléka zamícháme 100 g polohrubé mouky, až dostaneme polotuhé těsto. Současně do 100 ml teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme 100 g polohrubé mouky, zamícháme a necháme 5 minut odpočinout. Poté obě hmoty spojíme, zakryjeme a necháme v teple nejméně hodinu kynout.

3

Mezitím utřeme žloutky s cukrem a solí. Polovinu směsi spolu s 250 g mouky vmícháme do vykynutého těsta, necháme hodinu kynout, následně přimícháme zbytek třených žloutků a 500 g mouky, těsto mísíme tak dlouho, až se přestane lepit na vařečku. Do takto zpracovaného těsta postupně po malých částech zapracováváme rozpuštěné máslo, koření, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a koňak. Těsto dáme znovu kynout.

4

Když vzejde, vsypeme do něj dvě třetiny nakrájeného kandovaného ovoce a hrozinek, které jsme předtím obalili v mouce, poté ho necháme vykynout počtvrté.

5

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, které vložíme do dvou pečicím papírem vyložených dortových forem. Formy by měly být naplněny zhruba do poloviny, neboť těsto ještě vzejde. Povrch pomažeme vaječným žloutkem, posypeme zbylým kandovaným ovocem a hrozinkami, nakonec dáme péci do předehřáté trouby.

6

Při střední teplotě pečeme 45 minut.

7

Upečené kuliče vyjmeme z formy a ještě za horka posypeme moučkovým cukrem, který vytvoří na povrchu cukrovou krustu.

Poznámka

Servírujeme studené. V době určené na přípravu není započítán čas, potřebný k vykynutí těsta.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept