Recept

Arménský koláč s ořechy a hrozinkami

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (18%)
ID receptu: 58179
Kategorie: Koláče

Ingredience

450 g Cukr krupice
300 g Hrozinky
250 g Máslo čerstvé
1 kg Mouka polohrubá
300 g Ořechy vlašské
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
480 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

46% Kalorie 909 kcal
Kilojoule 3 802kJ
29% Sacharidy 104 g
261% Tuky 196 g
1% Sodík 24 mg
30% Bílkoviny 17 g

Arménský koláč s ořechy a hrozinkami postup přípravy receptu:

1

Z polohrubé mouky, 350 - 400 ml vody a špetky soli vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odpočinout. Umeleme jádra vlašských ořechů, na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme opláchnuté hrozinky a na mírném ohni je podusíme, dokud nenabobtnají. Poté pánev sundáme z ohně, přidáme cukr s mletými ořechy a směs důkladně zamícháme.

2

Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a rozválíme do čtyř tenkých obdélníkových placek o velikosti plechu na pečení. Na plech položíme pečicí papír, na něj první placku, dobře ji pomažeme máslem, rozložíme na ni třetinu ořechovo-hrozinkové směsi, zakryjeme druhou plackou, opět namažeme máslo i směs, stejně tak na třetí placku. Koláč zakryjeme čtvrtou plackou, okraje zahneme. Potřeme žloutkem rozmíchaným se lžící teplé vody, povrch nožem propícháme na několika místech a koláč poté dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme do zlatova 25 - 35 minut. Mezitím svaříme 80 ml vody a 3 lžíce cukru na hustý sirup.

3

Upečený koláč vyndáme z trouby, naříznutá místa nožem zvětšíme a vlijeme do nich část cukrového sirupu, druhou částí potřeme celý povrch a necháme na horkém koláči vytvořit krustu.

4

Koláč necháme trochu vychladnout, následně ho naporcujeme a podáváme k čaji nebo kávě.

Poznámka

Servírujeme vychladlý nebo vlažný.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept