Arménský koláč s ořechy a hrozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Arménský koláč s ořechy a hrozinkami
Arménský koláč s ořechy a hrozinkami
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58179 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
450 g | Cukr krupice |
300 g | Hrozinky |
250 g | Máslo čerstvé |
1 kg | Mouka polohrubá |
300 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
480 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 102g |
---|---|
Cholesterol | 55,9mg |
Draslík | 202,1mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Ořechy vlašské, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Arménský koláč s ořechy a hrozinkami postup přípravy receptu:
1 | Z polohrubé mouky, 350 - 400 ml vody a špetky soli vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odpočinout. Umeleme jádra vlašských ořechů, na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme opláchnuté hrozinky a na mírném ohni je podusíme, dokud nenabobtnají. Poté pánev sundáme z ohně, přidáme cukr s mletými ořechy a směs důkladně zamícháme. |
2 | Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a rozválíme do čtyř tenkých obdélníkových placek o velikosti plechu na pečení. Na plech položíme pečicí papír, na něj první placku, dobře ji pomažeme máslem, rozložíme na ni třetinu ořechovo-hrozinkové směsi, zakryjeme druhou plackou, opět namažeme máslo i směs, stejně tak na třetí placku. Koláč zakryjeme čtvrtou plackou, okraje zahneme. Potřeme žloutkem rozmíchaným se lžící teplé vody, povrch nožem propícháme na několika místech a koláč poté dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme do zlatova 25 - 35 minut. Mezitím svaříme 80 ml vody a 3 lžíce cukru na hustý sirup. |
3 | Upečený koláč vyndáme z trouby, naříznutá místa nožem zvětšíme a vlijeme do nich část cukrového sirupu, druhou částí potřeme celý povrch a necháme na horkém koláči vytvořit krustu. |
4 | Koláč necháme trochu vychladnout, následně ho naporcujeme a podáváme k čaji nebo kávě. |
Poznámka
Servírujeme vychladlý nebo vlažný.