Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (17%)
ID receptu: 58182

Ingredience

500 g Cukr krupice
200 g Cukr moučkový
30 g Droždí
500 ml Mléko polotučné
1350 g Mouka polohrubá
700 g Mouka pšeničná hladká T 650
400 g Máslo čerstvé
200 g Ořechy vlašské
0,5 kávová lžička Sůl
3 ks Vaječný žloutek slepičí
200 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

37% Kalorie 735 kcal
Kilojoule 3 074kJ
31% Sacharidy 113 g
35% Tuky 26 g
4% Sodík 77 mg
27% Bílkoviny 15 g

Gata, arménský závin postup přípravy receptu:

1

Nejprve připravíme kvásek. Smícháme 350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 200 ml vlažné vody, 100 ml teplého mléka a 50 g cukru a dáme na 20 minut kynout.

2

Mezitím smícháme 450 g cukru, 400 ml mléka, 2 žloutky a půl lžičky soli, přidáme vykynutý kvásek a 1 kg polohrubé mouky, 10 minut zpracováváme těsto a poté ho přikryté na půl hodiny postavíme do tepla.

3

Zatím připravíme náplň. Nastrouháme jádra vlašských ořechů. Potom hladkou mouku rozetřeme s 350 g změklého másla, přisypeme moučkový cukr a třeme tak dlouho, až vznikne hladký krém, do kterého nastrouhané ořechy vmícháme.

4

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, které rozválíme na tenké čtvercové placky 40x40 cm. Placky po jedné straně potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme je na sebe. Náplň uložíme podélně do středu, placky přeložíme, okraje stiskneme a založíme.

5

Gatu pak přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut, z toho 15 minut na mírném a 15 minut na velmi mírném ohni.

6

Podáváme teplé i studené jako zákusek k čaji, kávě nebo dezertním vínům.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept