Litevský mrkvový piškot - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Litevský mrkvový piškot
Litevský mrkvový piškot
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58185 |
Kategorie: | Třená těsta |
Ingredience
1 kávová lžička | Anýz |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
400 g | Cukr krupice |
150 g | Cukr moučkový |
0,5 kávová lžička | Hřebíček |
15 g | Kypřicí prášek do pečiva |
75 g | Máslo čerstvé |
80 g | Mouka polohrubá |
400 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
200 ml | Šlehačka |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 58,1mg |
Draslík | 178,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 57,5mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Cukr moučkový, Hřebíček, Kypřicí prášek do pečiva, Skořice mletá, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Anýz, Šlehačka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Litevský mrkvový piškot postup přípravy receptu:
1 | Mrkev na jemném struhadle nastrouháme, dáme do porcelánové mísy, zasypeme cukrem a necháme stát, dokud se cukr do mrkve zcela nevsákne. |
2 | Mezitím rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků, žloutky utřeme s máslem a z bílků ušleháme tuhý sníh. |
3 | Do mrkvové hmoty zamícháme mletý anýz, citronovou kůru, mletý hřebíček s mletou skořicí a směs smícháme s utřenými žloutky. Potom za stálého míchání přidáme střídavě prosátou mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků, až vznikne těsto jako na lívance. |
4 | Těsto rozložíme na plech s pečícím papírem ve vrstvě silné 1,5-2 cm a pečeme v troubě na slabém ohni asi 40 minut. |
5 | Hotový piškot za tepla pocukrujeme, rozkrájíme a podáváme ozdobený šlehačkou. |