Nazuk, arménský kynutý moučník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nazuk, arménský kynutý moučník
Nazuk, arménský kynutý moučník
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58186 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
175 g | Cukr krupice |
30 g | Cukr vanilka |
50 g | Droždí |
190 g | Máslo čerstvé |
100 g | Med včelí |
200 ml | Mléko polotučné |
750 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Šafrán |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
5 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 147,5mg |
Draslík | 254,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 141,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Med včelí, Skořice mletá, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nazuk, arménský kynutý moučník postup přípravy receptu:
1 | Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, med, skořici, šafrán a vanilkový cukr. |
2 | Celá vejce utřeme s cukrem a 150 g změklého másla, do směsi přidáme mléko s kvasnicemi a kořením a důkladně promícháme. Potom velmi zvolna po malých částech za stálého míchání postupně přisypáváme mouku. Vypracované těsto zakryjeme ubrouskem a postavíme na 45 minut na teplé místo. |
3 | Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů a vypracujeme z nich placky 2 cm silné. Položíme je na plech s pečícím papírem, zakryjeme ubrouskem a necháme ještě 15 minut kynout. Teprve potom je vložíme do horké trouby a pečeme 20-30 minut. |
4 | Upečené nazuky potřeme rozpuštěným máslem a podáváme k čaji a kávě. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k vykynutí těsta.