Litevský medový perník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Litevský medový perník
Litevský medový perník
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58187 |
Kategorie: | Perníky |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Hřebíček |
1 polévková lžíce | Kakao |
15 g | Kypřicí prášek do pečiva |
200 g | Marmeláda višňová |
40 g | Máslo čerstvé |
150 g | Med včelí |
300 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
100 g | Ořechy vlašské |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 ks | Vejce slepičí |
200 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 49,7mg |
Draslík | 340,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 36,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 121,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hřebíček, Kypřicí prášek do pečiva, Med včelí, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kakao, Marmeláda višňová, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Litevský medový perník postup přípravy receptu:
1 | Vejce s cukrem utřeme do pěny, přidáme lehce zahřátý med, mletou skořici, tlučený hřebíček, kakao, polovinu nasekaných jader vlašských ořechů a půl kypřicího prášku do perníku. Vše promícháme a za stálého míchání vsypeme polohrubou mouku a vypracujeme těsto. |
2 | Těsto vložíme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme, posypeme druhou polovinou ořechů a dáme do horké trouby péci na 15-20 minut. |
3 | Upečený perník necháme vychladnout, pak ho rozkrájíme a podáváme přelitý zavařeninou a zakysanou smetanou. |
Poznámka
Perník můžeme také podélně napůl překrojit, potřít pikantní zavařeninou, znovu spojit a polít polevou.