Recept

Karlovarský knedlík z ubrousku

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 89 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 64 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 58206
Kategorie: Přílohy

Ingredience

2 polévková lžíce Máslo čerstvé
5 dl Mléko plnotučné
500 g Mouka polohrubá
60 g Mouka pšeničná hrubá
1 kávová lžička Sůl
6 ks Vejce slepičí
4 ks Žemle tuková
Na vaření
1 polévková lžíce Sůl
4 l Voda pitná
Na potření ubrousku a knedlíku
3,5 polévková lžíce Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

50% Kalorie 991 kcal
Kilojoule 4 148kJ
39% Sacharidy 140 g
45% Tuky 34 g
42% Sodík 841 mg
62% Bílkoviny 35 g

Karlovarský knedlík z ubrousku postup přípravy receptu:

1

Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a osmažíme je na 2 lžicích másla dozlatova. V míse utřeme máslo se solí, postupně přidáme 6 žloutků, které utřeme s máslem do pěny. Do druhé mísy prosejeme hrubou a polohrubou mouku, promícháme ji a postupně za stálého míchání budeme přidávat k utřenému máslu se žloutky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Nakonec do těsta přimícháme kostičky žemlí a zlehka zapracujeme sníh z bílků.

2

Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu přibližně 4 litry vody s 1 lžicí soli. Na vál připravíme velký čistý plátěný ubrousek, který potřeme změklým máslem (2 lžíce). Těsto vyklopíme na střed utěrky, zformujeme ho do tvaru podlouhlé šišky, knedlík dobře zabalíme, konce zavážeme provázkem a vložíme do vroucí vody. Z provázků utvoříme poutka, která zachytíme za uši hrnce, tak se nám knedlík nebude dotýkat dna nádoby, přitom bude celý ponořený ve vodě. Vaříme zvolna přibližně 1 hodinu.

3

Uvařený knedlík vyjmeme, rozbalíme, hned potřeme rozpuštěným máslem (1.5 lžíce), strunou nebo nití nakrájíme plátky a servírujeme.

4

5

.

Poznámka

Karlovarský knedlík podáváme jako přílohu k pečenému, uzenému nebo dušenému masu, omáčkám, k dušené zelenině apod.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept