Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 58215

Ingredience

2,5 kg Brambory
5 dl Mléko polotučné
140 g Mouka pšeničná hrubá
2 kávová lžička Sůl
8 dl Voda pitná
Na vál
4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
Na vaření
0,5 polévková lžíce Sůl
4 l Voda pitná
Na dochucení
300 g Cibule
100 g Slanina vepřová
3 polévková lžíce Sádlo škvařené

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 473 kcal
Kilojoule 1 978kJ
22% Sacharidy 79 g
14% Tuky 10 g
32% Sodík 635 mg
33% Bílkoviny 18 g

Staročeské bosáky postup přípravy receptu:

1

Půl kila omytých brambor uvaříme ve slupce v 7 dl vody. Vaříme je 20 minut, poté je scedíme, teplé oloupeme a hned jemně nastrouháme. Dáme je do mísy. 2 kg brambor oloupeme, omyjeme a syrové nastrouháme do druhé mísy. Aby brambory nezčernaly, nalijeme do mísy asi 2 dl vody.

2

Nastrouhané brambory dáme do cedníku, scedíme, přelijeme vroucím mlékem a necháme řádně okapat. Okapané brambory přidáme k vařeným bramborám, ještě přimícháme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto důkladně zpracujeme a dáme na pomoučený vál. Mělo by být polotuhé, vláčné. Poprášíme ho moukou, aby se nelepilo na prsty, vyválíme 2 tenké válečky přibližně o průměru 5-6 cm. Válečky nakrájíme asi na 2-3 cm díly a každý díl těsta vytvarujeme na malou šišku.

3

Ve velkém hrnci přivedeme k varu asi 4 litry vody se solí. Utvořené šišky - bosáky naházíme opatrně do vody, promícháme a pomalu vaříme 15-20 minut podle velikosti. Mezitím očistíme a nadrobno nakrájíme cibule a slaninu na kostičky.

4

V pánvi rozpustíme sádlo, přidáme slaninu, kterou vysmažíme dozlatova. Slaninové škvarky vyjmeme z omastku, na zbylý omastek dáme cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Uvařené bosáky vyjmeme sítem, necháme okapat a dáme do velké mísy. Polijeme osmaženou cibulí s omastkem, škvarky ze slaniny, promícháme a podáváme.

Poznámka

K bosákům nejčastěji podáváme kysané zelí a pečeného králíka.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept