Staročeské bosáky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staročeské bosáky
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58215 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
2,5 kg | Brambory |
5 dl | Mléko polotučné |
140 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 kávová lžička | Sůl |
8 dl | Voda pitná |
Na vál | |
---|---|
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Na vaření | |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Na dochucení | |
300 g | Cibule |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
100 g | Slanina vepřová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 20,2mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Voda pitná, Sůl, Voda pitná, Cibule, Sádlo škvařené, Slanina vepřová mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staročeské bosáky postup přípravy receptu:
1 | Půl kila omytých brambor uvaříme ve slupce v 7 dl vody. Vaříme je 20 minut, poté je scedíme, teplé oloupeme a hned jemně nastrouháme. Dáme je do mísy. 2 kg brambor oloupeme, omyjeme a syrové nastrouháme do druhé mísy. Aby brambory nezčernaly, nalijeme do mísy asi 2 dl vody. |
2 | Nastrouhané brambory dáme do cedníku, scedíme, přelijeme vroucím mlékem a necháme řádně okapat. Okapané brambory přidáme k vařeným bramborám, ještě přimícháme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto důkladně zpracujeme a dáme na pomoučený vál. Mělo by být polotuhé, vláčné. Poprášíme ho moukou, aby se nelepilo na prsty, vyválíme 2 tenké válečky přibližně o průměru 5-6 cm. Válečky nakrájíme asi na 2-3 cm díly a každý díl těsta vytvarujeme na malou šišku. |
3 | Ve velkém hrnci přivedeme k varu asi 4 litry vody se solí. Utvořené šišky - bosáky naházíme opatrně do vody, promícháme a pomalu vaříme 15-20 minut podle velikosti. Mezitím očistíme a nadrobno nakrájíme cibule a slaninu na kostičky. |
4 | V pánvi rozpustíme sádlo, přidáme slaninu, kterou vysmažíme dozlatova. Slaninové škvarky vyjmeme z omastku, na zbylý omastek dáme cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Uvařené bosáky vyjmeme sítem, necháme okapat a dáme do velké mísy. Polijeme osmaženou cibulí s omastkem, škvarky ze slaniny, promícháme a podáváme. |
Poznámka
K bosákům nejčastěji podáváme kysané zelí a pečeného králíka.